På Wilhelmsbergs egendom i Örgryte strax intill Överås byggdes en ny byggnad år 1870. Den uppfördes troligen av byggmästare P.J. Rapp och ritades av Victor von Gegerfelt. Ägare av Wilhelmsberg vid denna tid var Julius Lindström som inköpte egendomen år 1865. Han utvecklade den engelska parken och anlade fontäner, köpte in statyer och mycket annat. Förebilden för Wilhelmsberg ska vara ett slott i Normandie.
Sonen Julius Lindström (1825-1904), blev 1847 delägare i familjefirman Lindström & Brattberg och från 1849 var han ensam ägare. Julius Lindström var också kommunalpolitiker och ledamot av stadsfullmäktige. Dessutom bildade han Julius Lindströms Stiftelse år 1874 genom att överta ett antal tomter i Haga på vilka en bostadsinrättning för fattiga från rika familjer (pauvres honteux) uppfördes. Julius Lindström ägde också Nolhaga slott i Alingsås och från 1868 Trystorp i Närke.
Lindström följdes av Carl Sirenius som ägare. Han fortsatte Lindströms försköningsarbeten och var förutom att han ägde Wilhelmsberg också ägare till badinrättningen på Styrsö-Bratten och en egendom vid namn Nolinge i Grödinge socken samt halva huset på Skeppsbron. Carl Sirenius var delägare i firman Victor Kjellberg & Co som bland annat drev en sockerfabrik i Halden. Senare övertog han hela firman och den fick byta namn till Carl Sirenius & Co. Under hans ledning blev denna firma en av Sveriges största exportörer av havre. 1893 sålde Sirenius Wilhelmsberg till Gustaf Kollberg i firman Aug. Th. Carlson & Co . Efter August Carlsons död var Kollberg huvudägare i firman som var ett av de stora rederierna i Göteborg och huvudägare i Ångfartygs AB Svithiod. Hans sålde i sin tur fastigheten till Gösta Lindström, sonson till Julius Lindström.
År 1902 blev Erik Gustaf (Gösta) Lindström (1876-1952) kompanjon i familjefirman Lindström & Brattberg. 1913 blev företaget en del av AB Förenade Svenska Tobaksfabriker hade det varit inom samma familj i fyra släktled. 1915 blev det relativt nya bolaget företaget en del av Tobaksmonopolet. Gösta Lindström har dock själv kanske främst gått till historien på grund av ett stort bedrägeri, den så kallade stora miljonsvindeln i Göteborg där Gösta Lindström förskingrade och lurade andra rika personer på uppemot 35 miljoner kronor. Det hela utspelade sig 1917 så det var en ofantlig summa.
Gösta Lindström gick i konkurs och sålde i sin tur egendomen till Otto Wallerius som sannolikt lät sälja delar av marken för villabebyggelse. Han lät också genomföra en omfattande restaurering år 1917.
År 1920 köpte generalkonsul Christian Berner fastigheten, varefter byggnaden moderniserades. När han avled, fanns det inga arvtagare som kunde ta över huset och Wilhelmsberg kom då att ägas av Berners företag som hyrde ut huset i omgångar. Under den perioden förföll huset ganska rejält.
När byggnaden år 1969 hotades av rivning inköptes den av byggnadsingenjör Sven Nylund. År 2008 köpte Stefan Fransson fastigheten för 22,7 miljoner kronor. Nu är huset återigen till salu.
Läs också:
- Göteborgs pampiga hus – Wijkska huset
- Göteborgs pampiga hus – Wernerska villan
- Göteborgsområdets pampiga hus – Billdals gård
- Göteborgsområdets pampiga hus – Tjolöholm
- Göteborgsområdets pampiga hus – Villa Kastenhof
- Göteborgs pampiga hus – Stora Torp
- Göteborgs pampiga hus – Överås
- Göteborgs pampiga hus – Dicksonska palatset
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.