Dumheterna på Supermiljöbloggen om pandemier

På supermiljöbloggen hävdar redaktören Andreas Wilhelmsson i en artikel att dagens djurhållning skulle ge upphov till fler pandemier. Det är en uppfattning utan verklighetskontakt och ett påstående utan bevis och belägg. Ingen av de senaste pandemierna eller allvarliga epidemiska sjukdomarna i världen har modern köttproduktion som orsak.

Sars, mers, covid-19, hiv och ebola kommer alla från vilda djur även om det i fallet med hiv och ebola inträffade för mer än 50 år sen. Att sjukdomar hoppar över från vilda djur har blivit vanligare genom att människan spridit sig till alla miljöer och områden på jorden. På den punkten av Vilhelmsson rätt. Det moderna skogsbruket och kanske också gruvindustri är en av orsakerna till att människor sprider sig till nya miljöer, men den viktigaste orsaken är behovet av ny jordbruksmark, dvs befolkningsökningen i sig.

Svininfluensan är bara den senaste i raden av en lång rad influensavirus som tagit steget från fåglar till människor, i detta fall liksom i ett par andra via grisar. När ryska snuvan, spanska sjukan, asiaten och hongkong slog till så fanns ingen modern köttindustri. Storskaligt jordbruk och modern köttindustri är helt enkelt inte ett problem i sammanhanget. Det småskaliga jordbruket när människor levde och lever ihop med sina djur var och är ett större problem. Det finns så vitt jag vet ingen ny epidemisk sjukdom eller allvarlig infektionsjukdom som spridits från eller startat i den storskaliga köttproduktionen (som dock är behäftad med andra allvarliga problem). Påståendet är nonsens även om det enligt Wilhelmsson kommer från nån FN-expert.

Spridningen av nya sjukdomar från boskap och husdjur är mindre nu i modern tid än tidigare. Ingen ny sjukdom som liknar mässling, smittkoppor, rabies, tbc etc vilka alla spridits från boskap till människan har dykt upp de senaste århundradena.

Det finns inte heller någon egentlig ökning av vektorburna sjukdomar i världen vilket är sjukdomar som sprid me exempelvis fästingar och myggor. Faktiskt inte ens i Sverige även om det är korrekt att vissa sjukdomar spridit sig till nya områden med ett varmare klimat. Det gäller exempelvis denguefeber och tbe. Dessa har kommit att ersätta malaria som fram till slutet av 1900-talet var ett existerande problem i delar av Europa och fram til slutet av 1800-talet var ett problem i Göteborgsområdet och Skåne.

Supermiljöbloggen sprider dumheter när Vilhelmsson sprider påståenden som saknar verklighetsbakgrund och bevisning. Det är olyckligt. Köttindustrin må vara ett problem på många sätt, men den skapar inte pandemier. När köttindustrin anklagas för något som den uppenbart inte orsakat försvinner trovärdigheten även i den övriga kritiken.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!