Medicinska höjdare utan koll inger inget förtroende

Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och  Gunnar Steineck, senior professor i klinisk cancerepidemiologi på samma ställe skriver i en debattartikel i GP att åtgärder mot covid-19 måste vara faktabaserade. Tyvärr är de inte så bra på fakta själva då de skriver att covid-19 är den största katastrof som har drabbat Sverige sedan spanska sjukan för 100 år sedan. Det påståendet är helt falskt. En helt annan sjukdom orsakade den största medicinska katastrofen under 1900-talet mätt i antal döda. Tuberkulos. Tbc.

Bara under 1940 dödade tbc cirka 5 000 personer i Sverige. Dvs lika många som covid-19 hittills dödat.  1943 insjuknade 23 000 personer i tbc i Sverige och nästan 4 500 dog. Så sent som på 1930-talet dog årligen nära 10 000 personer i tuberkulos. Under 1930-talet såväl som under 1940-talet dödade tbc sammanlagt många fler personer är spanska sjukan som under åren 1918-1920 dödade totalt cirka 35 000 personer.

Tbc kan stoppas med hjälp av vaccin. Trots det dör cirka 3 miljoner personer i världen varje år i tbc. Varje år dödar tbc fler än vad covid1-9 hittills dödat.

Att inte två så välrenommerade personer som de herrar som skrivit debattartikeln inte tycks ha hört tala som tbc är uppseendeväckande. Eller så ljuger de medvetet om saken för att på ett bättre sätt få fram sitt politiskt motiverade budskap om covid-19. Det är väl troligen en mer sannolik förklaring men oavsett vilket så blir de två äldre herrarna därmed inte trovärdiga i sin kritik av svenska myndigheter. Det går helt inte att lita på ett enda ord de framför. Detta understryks också av deras kommentar om hur bra Taiwan lyckats

Det är inte bara Taiwan som klarat sig bättre i Östasien. Alla östasiatiska länder har klarat sig bättre än alla europeiska oavsett vilka åtgärder som vidtagits eller vidtagits och oavsett vilken typ av regeringar de har. Att Taiwan lyckats så bra kan därför inte alls förklaras av de åtgärder de vidtagit. Återigen framstår de två äldre välmeriterade medicinska specialisterna som mindre trovärdiga. Det måste finnas helt andra anledningar till att alla all länder i Östasien klarat sig bättre. Vad vet jag inte men det måste vara generella anledningar. Sådant som att de saknar genen som bidrar till allvarlig covid-19, att de kan ha en viss immunitet på grund av att de haft sars eller nån annan närbesläktad förkylning, att färre är överviktiga, att befolkningen är yngre (vilket dock inte gäller Japan), att få har D-vitaminsbrist med mera. Det kan i alla fall inte handla om typen av åtgärder.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!