Håkan Boströms ovederhäftighet

Ledarskribenten Håkan Boström i GP argumenterar för att polisen i större utsträckning ska använda bevisprovokation. Han gör detta i en ledare om att anmälningarna om utpressning ökat i Göteborg. Det är det enda brott med en trolig koppling till kriminella gäng och nätverk som han lyckats hitta en ökning av.

Alla andra brott med koppling till kriminella gäng har nämligen minskat trendmässigt och stadigt i Göteborg sen 2013 i flera fall och sen 2015 i andra fall. Den organiserade brottsligheten har mätt i antal anmälningar alltså minskat i Göteborg under lång tid.

Bevisprovokation är när polisen låter de kriminella fullfölja sin planering fram till att de kan gripas för ett genomfört brott.

Boströms argumentation i frågan ovederhäftig och ohållbar. Det låter bra men betyder ingenting i praktiken. Bevisprovokation kan inte användas i samband med utpressning. Det skulle ju riskera människors liv. Naturligtvis kan det inte heller användas i samband med planerade mord. Så Boströms resonemang är ohållbart och ovederhäftigt. Låter bra men betyder ingenting i praktiken.

I samband med narkotikabrott vill polisen inte använda bevisprovokation för det är bättre för uppklarningstatistiken att ta personerna direkt och få dem dömda för ringa narkotikabrott än att bedriva dyr spaning där det oklart om nåt resultat nås och som dessutom tar en massa tid.

Annars är bevisprovokation ett bra arbetssätt i samband med just narkotikabrott. Det kan möjliggöra att partihandlare, grossister och smugglare av narkotika åker fast. En bra åtgärd för att få polisen att arbeta på det sättet vore att avkriminalisera eget bruk av narkotika liksom innehav av narkotika för eget bruk.

Även om Boströms argumentation mest är till för att verka och låta bra så har han en poäng i början av sin ledare. Våldet är ofta mindre när maktförhållandena i den undre världen är klara. När det finns en kontroll och styrning. När några kriminella gäng är starka. Att kriminella nätverk kan träffas och på möten lösa konflikter och komma överens om skadestånd på det sätt om hänt flera gånger i Göteborg tyder på att det finns kriminella gäng och kriminella ledare som har den makten. Det tyder på att gängen i Göteborg är välorganiserade och strukturerade. Vilket oftast innebär mindre våld.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.