Gängland Göteborg

Göteborg har minst antal skjutningar och andra typer av kriminella våldsdåd av de tre stora svenska stadsområdena. Staden har också färre våldsdåd än Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Även mätt i förhållande till befolkningen. Men enligt bedömingar av polisen finns det cirka 20 olika kriminella gäng av olika typer i Göteborg. Det finns släktnätverk, etniska nätverk, gatugäng och kriminella mc-klubbar.

Kända kriminella nätverk i Göteborgsområdet

Sammanlagt ska det finnas omkring 600 individer (enligt en del uppskattningar 900 personer)  i de kriminella nätverken vilket är flest i Sverige i förhållande till befolkningen.

I dubbelt så stora Stockholm finns det cirka 50 gäng, dvs mer än dubbelt så många gäng som i Göteborg och i hälften så stora Malmöregionen finns det ungefär lika många kriminella nätverk och gäng som i Göteborg. Antalet personer som ingår i gängen/nätverken i Stockholm är ungefär lika många som i Göteborg (enligt andra uppskattningar är det fler, cirka 1 500) medan det i Malmö är mycket färre. Göteborg har oavsett vilka siffror som används fler gängmedlemmar i förhållande till befolkningen.

De tre storstäderna har haft kriminella nätverk av samma typ som finns idag sedan 1960-talet. I Göteborg såväl som Stockholm fanns det en koppling till fastighetsbolag såväl som till porrbranschen och olika spelhallar/biljardhallar. En av mina farbröder arbetade exempelvis som torped (indrivare) åt ett sådant nätverk med koppling till porrbranschen och det fanns överenskommelser mellan polisen och kriminella nätverk som syftade till att hålla heroin borta från Göteborg.

De första kriminella mc-nätverken i Göteborg, exempelvis Hising Island MC, Mandroms MC, Lucifers Bunch MC och Hawks MC, skapades även de på 1970-talet. Även vissa raggarklubbar såsom Road Runner CC var utan tvekan knutna till kriminell verksamhet. Jag arbetade en tid på samma ställe som ordföranden i den senare klubben och han sålde sin fru till olika torskar. Långt senare arbetade jag dessutom ihop med en man som var president i Hising Island MC på 1970-talet.

På 1970-talet och 1980-talet drev olika kriminella nätverk också illegal spelklubbar och senare kom de att dominera uthyrningen av spelautomater/spelmaskiner. Dessa kriminella nätverka var knutna till RK Company (Rade Kotur) och Adonbolagen. De hade stor del i knarkhandel och Albanligan (Naserligen) kom att bli dominerande på heroinmarknaden i Oslo.

Med start på 1990-talet utmanades de jugoslaviska nätverken och de äldre porrklubbskopplade nätverken av Original Gangsters (OG), Bandidos MC och Hells Angels MC. De senare byggde upp supporterorganisationer, X-team respektive Red & White Crew, som drog till sig många förortsungdomar. I samband med detta ökade också våldsnivån och år 2000 är fortfarande det våldsammaste året i Göteborg med flest skjutvapendödade och flest skjutningar. 2001 ägde Sveriges också värsta gängskjutning i publik miljö rum när Naserligan och OG gjorde upp på Näsets badplats. Ett rent under gjorde att ingen blev dödad eller skadad under skottlossningen.

Dessutom ersattes 1970-talets lösa rånligor med personer som Clark Olofsson i spetsen av mer stabila gäng som BMW-ligan och liknande.

Under 1990-talet och en tid därefter var det omfattande konflikter mellan Hells Angels MC och Bandidos MC med en lång rad våldsdåd. Konflikter mellan dessa grupperingar och det gamla kriminella nätverken ledde till att Bandidos MC/X-team försökte ta kontroll över narkotikahandeln i Angered. Detta möttes av motstånd från olika grupperingar i Angered som Angereds Tigrar med fler som slöt sig samman med affärsmän i området i den så kallade Gårdstensalliansen vilket ledde till en våg av våld främst riktat mot medlemmar i Bandidos MC/X-team. Konflikten avslutades genom att Naserligans ledare ingrep med medling. Resultatet var att Bandidos MC/X-team tvingades till reträtt. Som en konsekvens av detta förlorade de också många medlemmar. Det uppstod också en konflikt i Backa mellan olika medlemmar i Bandidos MC vilket ledde till att en grupp lämnade och lade grunden till det som kom att kallas Backagänget.

Redan tidigare fanns det embryon till kriminella nätverk på gatunivå med unga medlemmar i olika förorter. Bandidos nederlag i konflikten i Angered ledde till att dessa växte kraftigt, i Bergsjön kom de att bli en ersättning för det av andra anledningar kraftig försvagade OG, I Biskopsgården kom tidigare medlemmar i Red & White Crew samt X-team att lägga grunden till två kriminella nätverk i Biskopsgården (Vårvädersligan och Friskvädersnätverket) och ett i Tynnered (Vermahmood-falangen också kallad M-falangen). Samtidigt växte Backagänget till ett av Göteborgs starkaste kriminella nätverk. I Majorna och Gårdsten kom två gatugäng med en direkt koppling till Naserligan att växa fram.

I framförallt nordöstra Göteborg (Angered) kom istället ett par olika släkter och familjer med intressen i livsmedels- och grönsakshandel att växa sig starka som kriminella aktörer efter att de spelat en avgörande roll för att stoppa Bandidos expansion. Kändast av dessa familjer är Ali Khan men jag skulle säga att de alla ingår i ett nätverk med gemensam etnisk bakgrund i en folkgrupp som kallas mhallami som har en koppling till Frölunda och Tynnered och är dominerande i Hammarkullen, Hjällbo, Gårdsten och Lövgärdet.

Inuti och mellan de olika gatugängen uppstod ofta konflikter av olika slag med mycket våld. Detta skedde i Bergsjön såväl som Biskopsgården, Backa och Tynnered. I Backagänget utplånades den tidigare ledningen i några riktade mord av avrättningskaraktär och i Bergsjön detroniserades gängets ledning av yngre förmågor. I Biskopsgården ynglade den ursprungliga konflikten av sig i fler konflikter och i Tynnered blev gänget med bakgrund i Biskopsgården snabbt fiender med en gruppering med lokalt ursprung.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!