”Inga bin. Ingen mat” är det kortfattade och skarpa budskapet i KRAVs stora vårkampanj under maj månad. Kampanjen vill väcka engagemang kring hotet mot den biologiska mångfalden, och visa hur vi alla kan bidra till ökad biologisk mångfald genom att välja KRAV-märkt mat.
En tredjedel av den mat vi äter behöver bli pollinerad av bin, humlor och andra insekter. Men FN, WWF och forskare larmar om att den biologiska mångfalden minskar dramatiskt. Detta kan få allvarliga konsekvenser för den framtida livsmedelsförsörjningen – därav kampanjens budskap ”Inga bin. Ingen mat”.
– När man väljer KRAV-märkt, får man mat producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel, något som har stor betydelse för den biologiska mångfalden, säger Anita Falkenek, vd på KRAV, i ett pressmeddelande.
Ekologiska odlingar utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, utan konstgödsel och med varierad växtföljd bidrar till att öka och bevara den biologiska mångfalden. Kring ekologiska odlingar menar KRAV också det finns i genomsnitt 50 procent fler bin och andra pollinerare.
– Det är våra mänskliga aktiviteter som orsakar förlusten av biologisk mångfald, men vi kan alla bidra till att vända utvecklingen genom de val vi gör varje gång vi handlar mat. Hållbar matkonsumtion har potential att lösa flera stora globala utmaningar samtidigt, och KRAV-märkt gör det enkelt att välja mer hållbar mat, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
Något som KRAV inte nämner är att det landskap som har störst biologisk mångfald är beteslandskap med betade ängar, lundar, dungar och skogar. Det vill väl inte reta upp veganerna för detta innebär att det är nödvändigt att ha betesdjur. Det nämner heller inte det krävs betesdjur för att kunna gödsla med naturgödsel och bedriva KRAV-märkt jordbruk. Och finns det betesdjur kan vi lika gärna använda mjölken, ullen, skinnet och köttet från dem. Biologisk mångfald kräver helt enkel djuruppfödning. Det vill KRAV inte låtsas om.
Inga betesdjur, inga bin.
PS. Med bin menas all sorters bin inklusive humlor och inte bara tambin (honungsbin). Tambin är dessutom ett av hoten mot vilda bin.
- Varmare klimat gör världens vanligaste humla ännu vanligare
- Blommorna räcker inte åt både humlor och honungsbin
- Ekologisk odling gynnar biologisk mångfald
- Biologisk mångfald hotas av veganism
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.