Varför startade polisen kravallerna i Göteborg?

Polisen i Göteborg startade kravallerna i Göteborg 2001 genom att på förmiddagen den 14 juni stänga in omkring 800 människor på Hvitfeldtska gymnasiet och slå sönder demonstranternas och seminariedeltagarnas organisation, samordningsmöjligheter och logistik.

Händelsen var ett grovt övergrepp och ett fatalt misstag. Det var detta som blev startskottet för och ledde till kravallerna i Göteborg 2001 under det som gått till historien som Göteborgshändelserna. Göteborg 2001.

Ändå håller polisen fast vid att det var en lyckad insats som gjorde läget bättre. Dåvarande kommenderingschefen Håkan Jaldungs sa det personligen till mig och Hans Abrahamsson vid ett möte på Polishuset på fredagsmorgonen ungefär samtidigt som polisen angrep den demonstration på Berzeliigatan. Nuvarande polischefen Erik Nord sa det under en intervju som SVT genomförde med mig och Erik Nord.

Erik Nord sa många andra saker också. Det mesta gick ut på att rättfärdiga de övergrepp polisen gjorde under de aktuell dagarna. Men ett uttalande stack ut. Det var när han hävdade att efter att hela västvärldens myndigheter, säkerhetstjänster och poliser bytt ut sina hotbilder och ersatt den globala rättviserörelsen med muslimska terrorister som den huvudsakliga fienden så upphörde kravallerna och oroligheterna vid globala toppmöten.

Det verkar alltså som polisens och säkerhetstjänsternas egna hotbilder var det som skapade kravallerna genom att det innebar ett helt orimligt agerande från både poliser och säkerhetstjänst.

För att motivera insatsens hävdade polisen att det fanns vapen i i Hviftfeldtska gymnasiet. Det fanns bevisligen inga vapen där. Inga vapen hittades utan det enda som hittades var ishockeyskydd och frigolit som skulle användas av Globalisering Underifrån/Ya Basta.

I efterhand har polisen hävdat att det var just Globalisering Underifrån/Ya Basta som föranledde insatsen och att den genomfördes för att hindra deras fredliga och symboliska inträngningsaktion på EU-toppmötets område. Denna förklaring är inte trovärdig för polisen måste ju ha begripit att insatsen skulle skapa upplopp och oroligheter.

Hans Abrahamsson har i sin bok ”En delad värd” presenterat en annan teori och till stor del också kunnat visa att det är den mest trovärdiga anledningen till insatsen och övergreppen mot de boende på Hvitfeldtska, Nämligen att syftet var att förhindra aktioner, protester och demonstrationer mot George W. Bush. Han anlände till Göteborg vid den tidpunkt Hvitfeldtska omringades av polisen.

Polisen valde alltså, troligen helt medvetet, att genomföra en insats som skulle skapa omfattande oroligheterna för att skydda den US-amerikanske presidenten. Sannolikt genomförde de insatsen på direkt uppdrag av den US-amerikanska militära underättelsetjänsten (DIA som är en del av det som brukar kallas Pentagon, USA:s försvarsmyndigheter). Exakt hur detta fungerade är möjlgit att förstå genom att läsa Abrahamssons bok.

Noterbart är att den svenska säkerhetspolisen som fanns inne på Hvitfeldtska då helt avvisade påståenden om vapen på skolan och var emot hela insatsen. När Erik Nord i en intervju i Tidningen Syre hävdar att det kunde funnits vapen i skolan trots att inga hittades ljuger han medvetet. Det fanns ingen som kunde gå ut från skolan efter att den omringats av polisen. Inte ens innan containerringen. Det gick inte heller att gå in i skolan. I samtalet med mig som spelades in av SVT var han helt överens med mig om att det inte fanns några vapen på Hvitfeldtska.

När polisen väl omringat skolan och skapat kravaller lyckades några av oss från de protesterande organisationernas ledningar göra en överenskommelse med polisen om hur vi skulle lösa det hela utan att skapa mer oroligheter. Efter att cirka 100-200 personer gått utan en stor del av sina saker, genomgått visitering och identitetskontroll bröt kommenderingsledningen helt plötsligt och utan förståelig anledning överenskommelsen. 350 -500 personer omhändertogs vid skolan och kördes till de tillfälliga arresterna i Kviberg.

Läs mer:

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!