Har polisen ett avtal med släkten Ali Khan?

En spridd uppfattning bland vanligt folk i Angered är att polisen skyddar eller underlåter att vidta åtgärder mot släkten Ali Khans brottslighet. Inte så att polisen låter bli att ingripa för de ingriper uppenbarligen om det blir lite allvarlig brottslighet med omfattande narkotikasmuggling och knarkförsäljning, skottlossning och andra våldsbrott eller vapenbrott.

Hammarkullen. Bild: Mangan02 Licens: CC BY-SA 3.0

Många ur släkten Ali Khan häktade

Just nu är minst 11 personer ur släkten Ali Khan häktade för att de är misstänkta för olika brott. 5 personer ur släkten är häktade som misstänkta för en skjutning i Hammarkullen, 4 är häktade för inblandning i upplopp i Hjällbo och 2 stycken för grova narkotikabrott.

Erfarenheten av utredningar mot släkten Ali Khan är att de ofta misslyckas. De som varit häktade släpps ofta och de som döms får kort straff. Taget ihop med att polisen ofta har överläggningar och samtal med Hashem Ali Khan (Abu Nizar), släktens överhuvud, ger detta en oroväckande bild som kan tyda på att folks uppfattning är korrekt. Det finns inte heller ett enda gängrelaterat mord som kan knytas till släkten Ali Khan. Kan det vara så att släkten med polisens goda minne får hållas med sin kriminalitet och sin gangsterfasoner så länge det innebär färre gängmord?

Misstänkta för mord

Samtliga mord där personer ur släkten Ali Khan misstänkts för inblandning eller där de dömts för inblandning i mord handlar om hedersrelaterade mord. Men bara i ett fall, ett mord på en ung latinamerikan för länge sen, har en person ur släkten Ali Khan dömts. Flera gånger har personer ur släkten dock dömts för misshandel och hot men i allmänhet har straffen varit låga.

Antalet polisanmälningar mot familjen kan räknas i hundratal med den flesta tycks inte leda till några åtal eller några domar.

Polissamarbete

Att polisen ibland samarbetar med Hashem Ali Khan är ingen hemlighet. Johanna Bäckström Lerneby skriver i sin bok Familjen som just handlar om familjen Ali Khan att hon känner till 4 fall där polisen samarbetat med Hashem Ali Khan, ett sådant fall handlade om en släktfejd i familjen Fakhro i Malmö, ett annat fall om en mängd lägenhetsbrott i Hjällbo:

För flera år sedan begicks över hundra lägenhetsinbrott i Gårdsten på kort tid. Polisen hade svårt att få fram information och vände sig till Al Asim för att få slut på inbrotten. Polisen som sa ifrån till ledarna att inbrotten måste upphöra berättade för mig att ledarna lyssnade och svarade att de skulle diskutera frågan i familjen. Det dröjde inte länge förrän inbrotten upphörde. Polisen fick aldrig reda på vilka som gjort inbrotten, men det var ingenting de hade räknat med heller.

– Det löser familjerna själva, utan att blanda in oss. Men för mig som polis är det ibland viktigare att skydda allmänheten än att nödvändigtvis få någon dömd för brott, berättade en polis som var med på den tiden.

Jag kände till ytterligare fall i Angered där polisen fått hjälp på det här sättet. För flera år sedan kastade ungdomar sten på brandkåren och ambulansen när de kom till stadsdelarna. Polisen vände sig till starka familjeledare och stenkastningen upphörde.

Samma sak när Hjällbos spårvagnshållplats renoverades och två traktorer eldades upp. Då kallade en polisman till ett möte med ett antal personer som hade stor påverkansgrad i Angered, bland annat ur familjen Al Asim. De inbjudna på mötet försäkrade att de skulle se till att vandaliseringen inte upprepades. Och så blev det.

Om Bäckström Lerneby känner till 4 fall så finns det säkert 10 gånger så många i verkligheten. Polisen samverkan med och samarbete med Ali Khan verkar faktiskt vara ganska omfattande.

Överenskommelse mellan polisen och Ali Khan?

Att det skulle finnas en mer formaliserad överenskommelse mellan polisen och Ali Khan är väl inte troligt men det är uppenbart att släkten Ali Khan ibland hjälper polisen. Att det i sånt läge blir svårt att sätta fast släktmedlemmar för brott är inte ett dugg förvånande. Polisen har gjort sig beroende av släkten för att det ska bli färre synliga brott.

Men den inofficiella överenskommelse som verkar finnas mellan polisen och släkten Ali Khan får också stora negativa konsekvenser. Andra människor hamnar i kläm, familjen Ali Khan får mer makt, de kan trakassera och hota människor utan att det får några konsekvenser med mera.

Överenskommelser med kriminella

Att polisen i Göteborg har överenskommelser med kriminella är heller inget nytt. Vänskapen mellan Albanligans (Naserligan) ledare Naser Dzeljilji och högt uppsatta poliser är dokumenterad. På 1970-talet fanns en överenskommelse mellan polisen och kriminella bossar som gick ut på att hålla borta heroin från Göteborg. Det är alltså fullt möjligt att polisen har en liknande överenskommelse med släkten Ali Khan och andra kriminella grupperingar även idag.

Läs mer:

PS. En annan vanlig uppfattning är att polisen skiter i släkten Ali Khan och deras brott för att polisen skiter i befolkningen i Angered. Den finner jag mindre trovärdig än möjligheten av en överenskommelse med släkten Ali Khan.

Köp boken om Ali Khan från Adlibris

Köp boken om Ali Khan från Bokus

Gilla Anders_S på Patreon!