Advokaten Björn Hurtig får fnatt

Björn Hurtig är en känd försvarsadvokat. Han verkar dock en gnutta obalanserad. En övervakningsfilm från mordet på frisörsalongen på Marklandsgatan sprids nämligen på internet. Det har fått Hurtig att tappa koncepterna i en debattartikel i GP. Kanske inte totalt, men ändå verkar hans reaktion på det hela ganska obalanserad.

Olämpligt att sprida film på våldsdåd

Det normaliserar våld menat Hurtig. Det föder en vilja till att se våld. Ärligt sagt är det trams som kommer ur Hurtigs penna.

Visst är det olämpligt att sprida en film på ett våldsdåd, men faktum är att det i alla TV-deckare, actionfilmer, thrillers, krigsfilmer med mera sprids betydligt värre saker. Det finns ingen forskning som kan påvisa att det normaliserar våld eller leder till att folk inspireras till våld. Troligen har inte heller våldsamma scener på film från verkligheten någon sådan effekt.

Förvränger vittnesmål

Björn Hurtig hävdar att filmer som den från Marklandsgatan förstör bevisning. Det är inget annat än dumheter. Han hävdar att vittnesuppgifter försvagas om de sett filmen. Det kan vara sant om vittnen ser filmen innan de berättar sin historia. Därför är det viktigt att polisen förhör vittnen omedelbart, i alla fall så snabbt som möjligt, hörs av polisen.

Hurtig vill att folk som sprider filmer på våldshändelser ska få hårda straff. Frågan är vad han vill uppnå med det? Det kommer inte att förändra nåt, spridning av sådana här filmer kommer inte att upphöra och om personer straffas för detta blir ingenting bättre. Av alla möjliga åtgärder som kan vidtas förefaller Hurtigs förslag som dummast möjliga. Dyrt och utan effekt.

Tänker sig Hurtig att även tidningsartiklar om våldsdåd måste stoppas? De kan ju också förvrida uppgifter från vittnen på samma sätt som filmer. Hurtig tycks nog inte ha tänkt ordentligt på vad han gentligen föreslår och konsekvenserna av detta.

Samtidigt fungerar en film av detta slag förstärkande. Om det som händer på filmen stämmer med vittnenas berättelser blir ju all bevisning starkare. Såväl vittnesmålen som filmen.

Hänsyn till de drabbade

Slutligen, hur är det med hänsynen till de drabbade. Hurtig vill också att det ska vara förbjudet att sprida filmer av hänsyn till de drabbade. Det är ett helt okej argument. Och jag tycker nog att folka ska låta bli att sprida den här sortens obehagliga och osmakliga filmer. Men att göra det olagligt och straffbart med hårda straff finner jag helt orimligt.

Hurtig överreagerar. Han får fnatt. Går bananas. Solsting?

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!