Brand i Hammarkullen avslöjar bostadsbristens konsekvenser

Ett hus brann i Hammarkullen. Folk hjälpte varandra på ett exemplariskt, solidariskt och ansvarigt sätt. Ingen dog och ingen fick allvarliga skador. Det bodde en väldig massa människor i den uppgång som brann, fler än vad som var folkbokförda där.

Ur brandutredningsynpunkt är det dock fullständigt ointressant och varför GP ens tar upp frågan som en försvårande omständighet för utredningen om mordbrand övergår mitt förstånd. Det är klart att det innebär en svårighet för utredarna att få tag på alla som bodde i huset. Men det spelar ju ingen som helst roll. De kan ju få tag på tillräckligt många vittnen ändå. GP:s vinkling är rasistisk.

Branden uppstod i sopor och skräp som folk ställt i entrén till huset. Antagligen var det några oförsiktiga rökare eller så var det barn som orsakade branden. Polisen kommer sannolikt aldrig att komma underfund med vem den skyldige är.

Bostadsbrist

Problemet med att det bor många fler huset än vad som finns skrivna där är ju orsakat av ett betydligt allvarligare problem. Bostadsbrist. En bostadsbrist som skapar ohållbara boendeförhållanden för Göteborgs arbetarklass med en extrem trångboddhet, inga rättigheter som boende och svårigheter vid kontakter med myndigheter. Ingen vill ha det så och det borde inte var ett brott att bo nånstans. att prata om svartboende är reaktionärt och skuldbelägger folk som redan har det svårt,

Bostadsbristen är det verkliga problemet. Det orsakar både att folk inte bor där de är skrivna och att folk som inte är skrivna på en adress bor där. Att folk har en bostad är inte ett problem oavsett var de bor. Det som är problemet är att det resulterar i dåliga bostadsförhållanden, trångboddhet, att den som hyr ut i andra hand tar ockerbetalning, att hyresvärdarna inte sköter husen osv. Detta kan bara åtgärdas genom att det byggs fler bostäder. Fler bostäder för vanligt folk.

Ansvar

Men folk i fastigheten har också ett ansvar för det inträffade. De borde inte ställa skit i entrén eller trappen. Och om folk ställer skit där borde de som bor i trappen ta bort skiten oavsett om de ställt dit den själva eller inte. Det är också solidaritet och ansvarstagande och något som kan förväntas av alla människor.

Även fastighetsbolaget fastighetsskötare borde naturligtvis ta bort skit som ställs i entréer och trappor. Det är också att sköta fastigheterna. Gör de inte sånt så sköter de inte sin fastighet. De gör inte sitt jobb.

En orsak till att skräp dumpas i trappor och entréer är förstås också bostadsbristen. Det bor för många personer i  en uppgång eller fastighet. Det ger mycket sopor och svårigheter att ta hand om dem.

Bara om folk tar eget ansvar och fastighetsägarens anställda sköter sitt jobb kan fler sådana här händelser undvikas. Det skulle också vara bra om trångboddheten byggdes bort.

Problem med boende som inte är skrivna på adress eller folkbokförda på adressen som inte bor kan bara lösas genom att bygga bort bostadsbristen. Det är politikernas ansvar att så sker.

Läs mer:

PS. Även ett annat problem avslöjas genom branden. Väldigt många har ingen hemförsäkring. Det innebär att de inte får tag på ersättningslägenhet. Normalt fixar försäkringsbolagen sånt. Utan hemförsäkring är det socialtjänsten som ska fixa lägenheter. Det klarar de inte av eller så skiter de fullständigt i sitt ansvar.

I detta fall har det blivit så att folk löst det själva eller att Bostadsbolaget som äger fastigheten försökt lösa problemen. Branden har också ökat trångboddheten då många flyttat till släktingar som var trångbodda redan innan.

En anledning till att folk inte har hemförsäkring är att de är dåligt integrerade i samhället och inte vet att det behövs eller ens finns. Men viktigare är att de inte har råd eller inte kan få en hemförsäkring. Utan stabil inkomst ingen hemförsäkring. Försäkringbolagen tar inte emot dig som kund. Dessutom är en hemförsäkring dyr och utan pengar är det omöjligt att betala försäkringspremien,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!