Kriminalitet är inte ett problem utan ett symptom på problem

Visst upplevs kriminalitet som ett problem för de som bor i områden med mycket knarklangning, hot och våld. Men egentligen är brottsligheten bara ett symptom på de problem som finns med brist på trygghet och försörjning. Som Henrik Lund skriver i en debattartikel i Magasinet Paragraf:

Grundläggande är tre tryggheter: Materiell, social och mental trygghet. Dessa är avgörande för balanserade människor.

Frånvaro av materiell trygghet leder ofta till social otrygghet och är för de flesta en för stor utmaning och leder till upplevelsen av bestraffning.

Det handlar inte bara om kriminalitet utan människor som är sjuka och förvägras sjukpenning eller arbetslösa som definieras som lata och tvingas på allsköns aktiviteter som inte har ett dugg med trygghet att göra.

Behandlas kriminaliteten i sig som problemet så kommer samhället misslyckas med att åtgärda brottsligheten. För så länge de grundläggande problemen finns kvar kommer de bland annat att yttra sig i kriminalitet och brottslighet. Men även i extrem religiositet, sjukdomar, självmord och annat. Henrik Lund delar upp det hela i orsak, problem och symptom:

  • Orsaken är obalans mellan materiell, social och mental trygghet.
  • Problemet är utanförskap och ökande klyftor.
  • Symtomet är kriminalitet.
Trygghet och otrygghet

För att komma åt brottsligheten måste problemen lösas. Ökad materiell och social trygghet kan skapas. Ökad materiell trygghet (bostad, arbete, tillräckligt med pengar) ger större möjlighet till social trygghet. Den som upplever bristande materiell trygghet i form av arbetslöshet, bostadslöshet, trångboddhet, brist på pengar etc drabbas också av social otrygghet som oro, känslor av misslyckande, känslor av att inte vara önskad eller välkommen osv. I värsta fall kan detta dessutom leda till mental otrygghet i orm av psykisk sjukdom som depression med mera.

Med dålig materiell trygghet blir det en negativ spiral. Med bra materiell trygghet går det att skapa en positiv spiral som i slutändan leder till minskad brottslighet.

Hårda straff är alltså ingen lösning. Det kommer på sikt att öka brottsligheten och minska tryggheten. Det blir en del av den negativa spiralen.Åtgärdas inte de egentliga problemen blir det inte bättre.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!