Den okunnige Bawar Ismail i GP skriker på mer repression

Bawar Ismail är ledarskribent på GP. Han tycks mig helt obildad, reaktionär och okunnig. En minoritet av de svenska poliserna skriker på hårdare tag. Då tycker Ismael att vi ska lyssna på dem. Det är väl rimligare att lyssna på den majoritet av poliser som inte ställt sig bakom de reaktionära och högervridna polisernas upprop. Hans inställning är dum och odemokratisk.

Eller ännu rimligare att lyssna den forskning som säger att hårdare tag inte kan få ner brottslighet. Kanske vore det också rimligt för nån som kallar sig ledarskribent att ta till sig de fakta som visar att fängelserna är inskolningsanstalter i brottslighet. Längre straff leder till fler brott och att unga fastnar i brottslighet. Ismail är som den värsta högerextremist och sverigedemokrat. Fakta avvisar han med att fakta är vänstervridet.  Han verkar totalt faktaresistent och borde inte ha tillgång till en ledarsida där han tillåts skriva.

Eller kanske de fakta som visar att skjutningarna minskat i hela Sverige under flera år eller ett par år med undantag för i Stockholm och Uppsala. De polisregioner där polisen arbetar med så kallade hårda tag är alltså de som har flest skjutningar och ingen minskning. Hårda tag leder alltså till fler skjutningar.

Eller de uppgifter från verkligheten som visar att brottsligheten bara minskat och minskat i Sverige sen 1990-talet. Utan speciellt hårda straff. Skjutningarna i Stockholm och Uppsala har ökat under den period när politikerna infört hårdare straff och argumenterat för hårdares straff. Det verkar som om politikernas inställning och politik är kontraproduktiv.

Polisen

I polisernas yrkesval ingår att det kan råka illa ut. Att de kan bli skjutna. Att de kan bli slagna. Osv. När någon väljer att bli polis är det redan från början en förutsättning för jobbet. Trots det råkar blir väldigt få poliser i Sverige skjutna. Får utsätts också för allvarligt våld. Att poliser skjuter människor (skyldiga såväl som oskyldiga) eller utsätter dem för våld är ett betydligt större problem. Ismail kanske borde uppmärksamma det problemet istället för att sprida nonsens och falska nyheter.

Polisen i Sverige har inte i nån större utsträckning varit måltavla för de kriminella skjutningarna eller sprängningarna. Egentligen inte alls (det finns enstaka undantag där poliser hotats genom sprängningar i närheten av deras bostäder). Den polis som sköts i Biskopsgården var inte måltavla utan träffades då han stod bredvid en måltavla för skjutningen. Den som sköt har gripits. Genom att polisen i Göteborg arbetar med mjuka tag. Förtroendeskapande långsiktigt arbete vilket lett till att folk pratar med dem. Lämnar tips. Talar om vem det var som sköt.

Ismael har noll koll på verkligheten. Noll koll på fakta. Noll koll på forskning. Han är ignorant, sprider lögner och falska uppgifter. Att en stor dagstidning kan hålla sig med en sån skribent är obegripligt. Om inte syftet är att sprida lögner och falska uppgifter.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!