Fem personer mördade med pilbåge i Norge

I den lilla staden Kongsberg väster om Oslo och Drammen sköts fem personer ihjäl med pilbåge. Förövaren, en dansk medborgare i 30-årsåldern, bor i Kongsberg. Mannen gick runt i staden och sköt mot människor med pilbåge. Bland annat ska han ha skjutit mot flera personer i och vid en matbutik. Mördandet började enligt media i matbutiken.

Utöver de fem döda finns det också två skadade. En av de skadade är en polisman som inte var i tjänst och befann sig i matbutiken. Att någon använder en pilbåge för att mörda folk måste vara mycket ovanligt och i Norden tror jag att det aldrig tidigare hänt i modern tid.

Det första larmet om mannen kom in till polisen ungefär kvart över 6 på kvällen. En halvtimme senare var han gripen. Han därefter blivit anhållen och häktad. Enligt uppgifter i media samarbetar han med polisen.

I norsk media spekuleras det i om det kan vara ett terroristdåd, men det verkar ju lite långsökt. En pilbåge känns ju inte direkt som ett vapen en terrorist skulle välja. Sannolikt handlar det väl snarare om en ensam galning. En knäppskalle.

Kongsberg är känt för att i mer än 300 år varit ett norskt gruvcentrum. Gruvbrytning startade 1624 och lades ner 1958. Det som bröts i ortens gruvor var silver och staden kan därför liknas vid Sveriges motsvarighet Sala. Från 1800-talets början har dock Kongsberg främst varit känt för nåt annat. Vapenfabriken som anlades 1814. Staden är fortfarande centrum för norsk vapenindustri.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!