Elektrobränslen – för en enklare klimatomställning

Elektrobränslen är ett sätt att producera förnybara bränslen från förnybar el som kan användas i de delar av transportsektorn där direkt elektrifiering är svår att genomföra. En del kan användas i fordon, fartyg och flygplan som finns idag, utan krav på nya investeringar i distribution och tankinfrastruktur. Som en del i framtida energiförsörjning är nog elektrobränslen nödvändigt.

Produktion

Elektrobränslen är ett samlingsnamn för drivmedel och kemikalier gjorda av el, vatten och koldioxid eller kväve. De kan handla om en mängd olika slutprodukter. I korthet framställs elektrobränslen genom att vätgas kombineras med koldioxid eller kväve. För produktionen behövs stora mängder el.

Vätgas produceras genom elektrolys av el och vatten. Koldioxiden kan ha olika källor; den kan komma från exempelvis rökgaser, produktion av flytande biodrivmedel, uppgradering av biogas eller infångas från luft. Kväve fångas in från luften.

En förenklad bild över möjliga produktionsvägar för elektrobränslen.

Produktion av elektrobränslen kan kombineras med produktion av biodrivmedel. Det kan ske genom att använda vätgas tillsammans med koldioxid som avskiljs eller bildas som en del av biodrivmedelsproduktionen, alternativt genom att använda el direkt i processen. På detta sätt produceras en större mängd bränslen från samma mängd biomassa.

En fördel med detta jämfört med att använda koldioxid från rökgaser är att ingen (extra) avskiljning behövs, något som annars kräver mer energi.

Användningsområden

Elektrobränslen är särskilt intressant för sektorer som sjöfart och flyg. Dessa är svåra att elektrifiera och där flytande bränslen med hög energitäthet är svåra att ersätta.

De största problemen med elektrobränslen är deras låga energieffektivitet och höga produktionskostnader. Från producerad el till hjulen på en bil behålls över 70% av energin om en elbil används, medan samma siffra är i storleksordningen 20% för elektrodiesel som används i en dieselbil.

Elektrobränslen kan också användas för att lagra energi och bidra till att balansera elnätet om produktionen anpassas efter elnätets varierande behov. Detta är ett behov som kan öka vid en fortsatt utbyggnad av sol- och vindkraft och andra förnybara energikällor. I produktionen av elektrobränslen bildas också värme och syre med hög renhet som kan användas till fjärrvärme och respektive inom industrin.

Idag finns det få anläggningar för produktion av elektrobränslen och produktionen är dyr. Endast på Island finns en kommersiell anläggning som producerar elektrometanol. Det enda som finns i Sverige är planer på en anläggning för att producera elektrometanol i Örnsköldsvik.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.