Åtal och domar mot Bergsjögänget för narkotikabrott

I juni 2021 greps stora delar av Bergsjögängets ledarskikt i insatsen Trojan Shield för koppling till ett stort parti hasch som hittats i en marmorlast. Nu har det lett till åtal för en del av de personer som greps.

Marmorknarket

En av männen som idag är 32 år gammal, Deldar Omar, och ledande i Bergsjögänget är åtalad som misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Han är den som är misstänkt för att vara huvudman i hanteringen av marmorknarket. Han arbetade på JJ Flytt i vars lokaler narkotikan hittades. Där började han arbeta efter att kommit ut från fängelse.

Deldar Omar greps i Grekland dit han försökt fly med hjälp av sin brors pass. Innan polisen fick tillgång till avlyssningsmaterial från ANOM kunde han inte knytas till marmorknarket. Därför åtalades han inte i det tidigare åtalet. Även hans bror Shahjar Omar är misstänkt i ärendet.

Shahjar Omar är tidigare dömd för en mängd brott. Han dömdes bl.a. i den stora Bergsjörättegången för grov misshandel. Han är vän med en av de tidigare dömda i ärendet, Robin Johnsson. Denne äger också JJ Flytt tillsammans med sin fru.

Första åtalet med anledning av Trojan Shield och ANOM

En 28-åring, Alexander Foulidis, som även han är medlem i Bergsjögänget häktades efter Trojan Shield som misstänkt för grovt narkotikabrott. Även han fälldes för grov misshandel vid den stora Bergsjörättegången och fick fängelse i två år.

Alexander Foulidis åtalades redan i november. Tidigare har Foulidis dömts till fängelse i nio månader för bland annat grovt penningtvättsbrott och har tidigare också dömts för narkotikabrott, bland annat tillsammans med Christian Rosenkvist som också tillhör de som åtalades i november. Även Djordje Pavasovic tillhör de som åtalades i november. Däremot åtalades inte Stavros Foulidis (bror till Alexander Foulidis) då men han verkar vara gripen i Trojan Shield och misstänkt för olika brott. Han förekommer i förundersökningen inför novemberåtalet.

Foulidis, Rosenkvist och Pavasovic åtalades bland annat för att ha inhandlat och innehaft 20 kg hasch i syfte att sälja det vidare. Djordje Pavasovic åtalades även för grovt penningtvättsbrott. Dessutom åtalades Moh@n@d Abuw@rd@ för innehav av 2 kg hasch och försök till grovt vapenbrott. Avgörande för åtalen har varit bevis från ANOM.

Abuw@rd@  dömdes till fängelse i 8 månader för narkotikabrott och frikändes vad det gäller försök till grovt vapenbrott. Alexander Foulidis och Djordje Pavasovic fick båda två fängelse i 4 år för grovt narkotikabrott. Den senare frikändes för penningtvättsbrott. Christian Rosenkvist fick fängelse i 4 år och 6 månader för grovt narkotikabrott.

Andra åtalet med anledning av Trojan Shield och ANOM

En annan åtalad från Bergsjögänget är Kader El-Hamawi. Även han åtalades för grovt narkotikabrott. Han är tidigare dömd för grovt vapenbrott, olaga hot och narkotikabrott. Han blev även skjuten av polisen år 2017 efter att ha försökt forcera en av polisens vägspärrar. Dömdes senast den 2 februari 2021 för narkotikabrott, två fall av ringa narkotikabrott samt tre fall av grov olovlig körning till skyddstillsyn.

El-Hamawi åtalades i början av december tillsammans med Milos Vajagic och Danijel Jovanovic för flera fall av grovt narkotikabrott för hantering av amfetamin och kokain. Även i detta åtal är det ANOM-bevis som gjort det möjligt.

Ytterligare en som sitter häktad för grovt narkotikabrott i samband med marmorknarket är Pelle Arbiv. Han var åtalad i Bergsjörättegången men friades.

Vidare är Rojhat Rashid åtalad för grovt vapenbrott och grovt vapenbrott i ett separat åtal. Även han hörde till de dömda i Bergsjörättegången. Han är tidigare dömd för grovt vapenbrott, olaga hot och narkotikabrott.

Några övriga misstänkta på grund av Trojan Shield med koppling till de här berörda åtalen mot Bergsjögänget är bland annat Christian Ortiz Visedo, Festim Berisha, Kim Lindstrand och Thomas Musa. Christian Ortiz Visedo är från Alingsås, Festim Berisha är från Falkenberg och Thomas Musa kan ha en koppling till Backagänget.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!