Ytterligare åtal i stor narkotikahärva

Tidigare har flera personer dömts i flera olika rättegångar med anledning av smuggling av 70 kilo marijuana som beslagtogs av tullen i Rostock sommaren 2020:

Männen – som alltså alla kopplas till kriminella nätverk – bestämde sig för att köpa 70 kilo marijuana i Spanien. Narkotikan skulle sedan transporteras till Sverige i en lastbil.

[…]

När knarklasten kom till Rostock, Tyskland, upptäckte tullen vad som gömde sig bakom de 24 pallarna med syltburkar. Marijuanan togs i beslag.

De dömda har kunnat knytas till partiet genom avlyssningmaterial från Encrochat.

Bland de tre tidigare dömda för smugglingen av marijuana finns en man som har ett förflutet i Original Gangsters, en ledande person från Majornanätverket och en 38-årig Malmöbo. Flera andra personer med som är kopplade till de dömda i ärendet på olika sätt har dömts för andra narkotikabrott i andra rättegångar.

Nu åtalas en av Malmös mest ökända kriminella för inblandningen i hanteringen av marijuanan. Det handlar om en idag 34-årig man med. Han häktades i sin frånvaro i april 2021. I oktober greps han i Spanien och i december utlämnades han till Sverige.

Nu ska han ställas inför rätta för sin del av marijuanahanteringen. Mannen har en koppling till ett kriminellt nätverk i Malmö där en lång rad personer åtalats för flera mordförsök och flera planerade mord. Även i det fallet bygger åtalen i huvudsak på bevisning från Encrochat.