Mord på Värnhem i Malmö

Den 14 januari hittades en man död på Sallerupsvägen på Värnhem i Malmö. Han hade blivit ihjälskjuten. Den mördade var känd av polisen sen tidigare och har dömts för flera olika brott vid tidigare tillfällen. Men han och hans bror är ännu mer kända för att de nästan aldrig dömts för sådant de varit misstänkta för.

Den skjutne mannens namn var Naqibulla Amiri och han tillhör en av de familjer som nämns i polisens så kallade klanrapport. Brodern Shahin (Shahenshah) Amiri är även han känd från kriminella sammanhang. Han är enligt uppgift fullvärdig medlem i Satudarah MC.

I oktober 2019 åtalades Shahin Amiri och tre andra män, Saad El-Hajjar, Yusuf Wali och Houss@m Ahm@d El-Yous*f, för bland annat olaga hot, utpressning och försök till utpressning.

När det gäller flera åtal för bland annat grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse så friades Shahin Amiri i en dom som föll i januari 2020. Han frikändes också för anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse. I det aktuella målet åtalades också flera andra personer. Mohammed B@ker Moham@d  dömdes för grovt vapenbrott men friades på övriga åtalspunkter. Elias Abadi och Saad El-Hajjar dömdes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i ett fall och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse i ett annat fall. Alb#jon M@koll dömdes också för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

Sprängningar

Åtalen gällde brott med anknytning till flera sprängningar i Malmö, vid en jourlivsbutik på Lantmannagatan 4 i Malmö, vid en lägenhetsdörr i ett trapphus på Södra Gulsparvsgatan 50 i Malmö, utanför en fastighet i ett industriområde på Ridspögatan i Malmö

Butiken på Lantmannagatan drevs av en bror till Shahin Amiri tillsammans med sin fru. Leon Bangoura von Rosen var den som utfördes sprängningen på Södra Gulsparvsgatan. Han skadades själv mycket allvarligt vid explosionen och dömdes för allmänfarlig ödeläggelse. Förutom Bangoura von Rosen dömdes också Saad El-Hajjar och Alb#jon M@koll (domarna för medhjälp). Shahin Amiri åtalades för anstiftan i detta fall med friades. För sprängningen på Ridfjällsgatan dömdes Mohammed B@ker Moham@d  för grov skadegörelse och Saad El-Hajjar för medhjälp till grov skadegörelse

Saad El-Hajjar fick fängelse i fyra år och två månader för de brott han dömdes för, Elias Abadi fick fängelse i tre år och tio månader, Alb#jon M@koll och Mohammed B@ker Moham@d till skyddstillsyn på grund av sin låga ålder. Shahin Amiri dömdes för ett fall av olaga hot till en månads fängelse och Leon Bangoura von Rosen dömdes till fängelse i två år. Ytterligare fem personer, Nour F@thi, Edon Hys*ni, Yusuf Wali, Houss@m El-Yous*f och Il#r Elsh@ni dömdes för narkotikabrott, dopningsbrott och trafikbrott till kortare fängelsestraff, i ett fall dock bara villkorlig dom.

Utpressning

I november 2020 anhölls båda bröderna för misstankar om att ha kidnappat en 38-åring man och pressat honom på pengar. Det var meningen att den kidnappade mannen skulle få tillbaka pengar han lånat ut. I stället fördes 38-åringen bort och pressades att själv betala. Det ska ha rört sig om mer än en kvarts miljon kronor. De friades vid rättegången.

Två månader tidigare, september 2020, dömdes dock Shahin Amiri till ett års fängelse för grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott. Detta efter att polisen hittat sedelbuntar i hans bostad som bedömdes vara vinster från kriminalitet. Razzian mot hans lägenhet var ett resultat av spaning mot honom som startade år 2018. Straffet måst betraktas som osedvanligt lågt. Ytterligare en dom en lång rad av domar där han går nästan fri eller helt fri.

Shahin Amari har också misstänkts för att ha anstiftat ett mord på sin egen svåger, Fazalk@rim N@sir#.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!