Dom i mål om mord på Årstabron

Södertörns tingsrätt har meddelat dom i ett mål om mord som begicks på Årstabron den 17 september 2020. På natten mellan den 16 och 17 september 2020 sköts en man till döds på Årstabron i Stockholm. Tre män åtalades för att tillsammans ha dödat mannen.

I domen har tingsrätten dömt de åtalade männen för inblandning i mordet. Två av männen har dömts för mord medan den tredje dömts för anstiftan av mord. En av männen, Kevin Williams, fick fjorton års fängelse för mord eftersom han var 20 år när brottet begicks. Han dömdes också för rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Dessa mindre brott erkände han. De andra två fick livstids fängelse. Abdul Ghaffar Haleem (Ödlan) dömdes för anstiftan till mord och Toj Kamrani för mord. När det gäller mordet har alla dömts mot sitt nekande.

Kriminella nätverkskopplingar

Den mördade mannen hette Sascha Dalgärd Viklund och tillhörde ett kriminellt nätverk i Farsta/Fagersjö. Abdul Ghaffar Haleem anses vara en högt uppsatt person i det så kallade Flemingsbergsnätverket även om han kommer från Rågsved. Kevin Williams och Toj Kamrani anses tillhöra en kriminell gruppering i Årsta som går under namnet MMW vilket ska betyda Money My Wife. Förutom de dömda är ytterligare en person, Said Sadat, häktad i sin frånvaro för medhjälp till mord. Han kan kopplas till Abdul Ghaffar Haleem.

Haleem och Viklund var tidigare vänner men under hösten 2018 uppstod en konflikt mellan dem. Redan hösten 2019 utsattes Sascha Viklund för två mordförsök. Haleem är tidigare dömd för narkotikabrott tillsammans med flera personer i Göteborg. Toj Kamrani var vid mordtillfället vän med Sascha Viklund som alltså tycks ha blivit förråd av sina vänner.

Abdul S@t@r Haleem, en bror till Abdul Ghaffar Haleem, var vän med Sascha Viklund och Kevin Williams. Abdul S@t@r Haleem förekommer tillsammans med Kevin Williams på bilder från en fest i Hells Angels lokaler när den förstnämndes födelsedag firades.

Bevisning

Mordvapnet, en ombyggd Zoraki tårgaspistol, hittades den 14 oktober 2020 i ett skogsparti i Visättra (i närheten av Flemingsberg). Polisen hittade vapnet efter tips från människor som sett flera personer leta efter nånting på platsen två dagar tidigare. Tre av dessa personer har identifierats som individer, Bor@n K*s*n, Nikol@ T@s*v och Zid@ne M*r@i. som troligen kan kopplas till Flemingsbergsnätverket.

Bevisningen i målet har till stor del bestått av chattar från den krypterade kommunikationstjänsten Anom. När det gäller Haleems inblandning i mordet kommer all bevisning från telefonavlyssningsmaterial samt material från Anom och Sky ECC.

Tingsrätten har bedömt att chattarna, tillsammans med annan bevisning, på ett tillförlitligt sätt visar hur mordet planerades, förbereddes och utfördes samt vilka personer som var inblandade i mordet. Rätten har därför kommit fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att de tre åtalade personerna medverkade i mordet på det sätt åklagarna har påstått.

– Utredningen visar att mordet planerades och förbereddes under förhållandevis lång tid. Brottsplanen var också förslagen på så sätt att offret lurades till mordplatsen, där han sköts till döds med sammanlagt fem skott. Med hänsyn till bl.a. dessa omständigheter är gärningens straffvärde fängelse på livstid, säger rättens ordförande rådmannen Daniel Eriksson, i ett pressmeddelande.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!