Många kriminella från Järvafältet fängslade

Järvafältet är ett område i nordvästra Stockholm som består av stadsdelarna Akalla, Hjulsta, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta. I flera av stadsdelarna finns kriminella gäng, Rinkeby har Dödspatrullen (DP, 3 MST) och Shottaz, Husby har Husby hyenor (HH) och i Tensta finns Headshotligan (Tenstanätverket, HSL), Filterlösa grabbar (FLG) och 24K.

Bland de olika gängen på Järvafältet har det länge funnits flera olika konflikter som lett till en stor mängd skjutningar och skjutvapenmord. Det är efter konflikterna i Biskopsgården sammantaget det blodigaste gängkriget i Sverige. För närvarande är dock många personer ur de olika nätverken bakom lås och bom.

Köpenhamnsmorden

I augusti 2020 dömdes 5 medlemmar i Dödspatrullen för ett dubbelmord i Köpenhamn i juni 2019. Alla fem fick lång straff och sitter för närvarande inne. De som mördades var två medlemmar i Shottaz.

Kidnappningen av Einár

Några personer från Shottaz dömdes i samband med rättegången mot Vårbynätverket kring kidnappningen av Einár. En av dem är rapparen Yasin Mahamoud som dock släppts fri nyligen.

Mord i Husby

I maj blev en 28-årig man beskjuten när han lämnade en restaurang på torget i Husby. Två maskerade gärningsmän öppnade eld och mannen försökte fly platsen till fots. De jagade mannen genom delar av centrum och fortsatte skjuta innan han slutligen föll till marken och dog. Mordet skedde på dagtid, mitt framför ögonen på ett stort antal vittnen.

Mordet är sannolikt en hämnd för ett mord i Sollentuna 2019 på en person i Turebergsnätverket men ska vara utfört av inhyrda mördare från Husby hyenor. Fyra personer, en 20-åring och tre 18-åringar, sitter häktade efter mordet, tre för mord och en för medhjälp till mord. Åtal kommer att väckas den 31 januari.

Mord i Luleå

En man med koppling till FLG har åtalats för att ha utfört ett mord på en ung kvinna i Luleå i augusti 2020.

Misstänkta för äldrebedrägeri

Totalt 18 personer här misstänkta för ett bedrägeri mot äldre. Bedrägeriet har en direkt koppling till mordet I Hjulsta den 30 augusti. Den ihjälskjutne manen skulle ha åtalas nu i januari för sin del i bedrägeriet. Han var medlem i Filterlösa grabbar (FLG). Ytterligare en misstänkt som var medlem i FLG sköts ihjäl den 9 juli 2021. För det mordet finns ingen misstänkt men det finns troligen en koppling till mordet i Luleå. Av de övriga misstänkta i ärendet sak två tillhöra ett kriminellt nätverk i Sollentuna.

Mord i Hjulsta

Ett antal personer sitter häktade efter en skjutning i Hjulsta natten till den 30 augusti. Män från Filterlösa grabbar (FLG) ska ha varit på platsen för att skjuta rivaler kopplade till Dödspatrullen. I stället slutade det med att två män från FLG blev skjutna i huvudet. En av dem, en man i 25-årsåldern, dog medan den andre överlevde med svåra skador. Han sitter nu häktad misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

I samband med samma skjutning sitter en 20-åring kopplad till Dödspatrullen häktad misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Han misstänks även för ett annat mord i Hjulsta i maj förra året. Utredningen väntas vara klar i mars eller april.

Butiksrån i Akalla

Tre personer med koppling till Husby hyenor dömdes i november för ett butiksrån i Akalla den 18 augusti 2021. De dömdes till korta straff och har i stort sett suttit av sina straff under häktningstiden.

Ledare i Dödspatrullen häktad

I november häktades en av Dödspatrullens grundare, en 24-årig man, i sin utevaro. Misstankarna mot honom rör två mord, flera mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Brotten ska ha begåtts mellan april 2017 och juni 2020.

Sedan ett år tillbaka sitter mannen häktad i Spanien misstänkt för grovt narkotikabrott. Svenska myndigheter har begärt att få honom utlämnad till Sverige.

Planerat rån

I november slog polisen till mot en bil på Östermalm. Enligt uppgifter hade polisen information om att männen var på väg för att råna en näringslivstopp som bor i området. Efter en kortare färd i stadsdelen kraschade det jagade fordonet in i en refug och ett stort antal poliser som deltog i insatsen kunde gripa flera män som var klädda i DHL-uniformer.

Åtta personer sitter häktade som misstänkta för försök till grovt rån. Flera av dem ingår i kärnan av Headshotligan, en av är en person i 30-årsåldern som pekats ut som ledare. Flera av de som sitter häktade har varit aktuella i utredningar kring dödsskjutningar de senaste åren.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!