Minskande brottslighet under 2021

Under 2021 anmäldes cirka 1,47 miljoner brott enligt Brå. De var en minskning med 84 400 brott (-5%), jämfört med året innan (2020). De kategorier som minskade mest var stöld- och tillgreppsbrott samt bedrägeribrott. Inom stöld- och tillgreppsbrott minskade cykelstöld och inbrottsstöld i industri, verkstad, byggplats, lager, garage, hamnområde, kontor med mera mest.

När det gäller tillgreppsbrott så innebär en minskning av antalet anmälda brott alltid en verklig minskning då i stort sett 100 procent av alla brott anmäls. Detta då en polisanmälan krävs för att kunna få ut ersättning på försäkringen.

Den största minskningen inom bedrägeribrott gällde kortbedrägerier och identitetsbedrägerier. Även här motsvaras det av en verklig minskning då även dessa brott anmäls till nästan 100 procent.

Trots att många brottstyper minskade så var det några som ökade. Den kategori av anmälda brott som ökade mest i antal under 2021 var brott mot person (+2 %). Den största ökningen inom brott mot person gällde brottstyperna ofredande mot personer över 18 år, samt dataintrång.

Även antalet anmälda sexualbrott ökade men det finns inget som tyder på en verklig ökning av antalet sexualbrott utan det rör sig liksom tidigare troligen om ökad anmälningsbenägenhet. Toleransen mot sexualbrott har helt enkelt fortsatt minska.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!