Interna konflikter bakom många gängkonflikter

I Biskopsgården i Göteborg har det länge funnits flera gängrelaterade konflikter. En mellan Vårvädersligan (Södra Biskop) och Friskvädersgänget (Norra Biskop), en intern konflikt inom Vårvädersligan mellan Jobe-falnagen och Kastrati-faalangen och en konflikt mellan Nya Norra i Länsmansgården som kom att ersätta Norra Biskop när den grupperingen upphörde efter bomben i Torslanda och morden på Vår Krog & Bar som ledde till att de flesta i nätverket hamnade i fängelse. Konflikterna i Biskopsgården har varit sammantaget de våldsammaste gängkonflikterna i Sverige.

Järvafältets gäng

De nästa våldsammaste gängkonflikterna i Sverige har koppling till Järvafältet i Stockholm. Konflikten började med en intern konflikt i ett kriminellt nätverk i Rinkeby som utvecklade sig till en konflikt två kriminella gäng som kallas Dödspatrullen och Shottaz. Genom kompisrelationer och allianser spred sig konflikten till Tensta och Husby där olika grupperingar hamnade på varsin sida i konflikten.

Gäng som kallas Headshotligan (HSL, Tenstanätverket), 24K, Filterlösa grabbar (FLG) och Husby hyenor (HH, Husbynätverket). Ett komplicerat mönster med flera olika konflikter utvecklades. Inom några av de nya nätverken uppstod dessutom nya interna konflikter.

En idag 17-årig kille anses vara ledande i FLG (också kallat Shottaz yngre och Rinkeby 1). Han misstänks vara delaktig i att rekrytera unga till nätverket och han förekommer i sammanhang med vapenhantering, rån och utpressning. Han är enligt Aftonbladet den yngste på en lista över särskilda riskpersoner som polisen ska ha. Listan omfattar 72 personer i Stockholm.

Även en 18-åring som tillhör Husby hyenor finns med på listan. Han kan kopplas till flera våldsbrott och anses vara en av nätverkets så kallade utförare, dvs torped. Han en av fyra misstänkta och häktade för ett mord i Husby den 31 maj där åtal nyligen väcktes.

Husbynätverket som han kopplas till ligger bakom narkotikaförsäljningen i Husby – och har kunnat bedriva den mer eller mindre öppet. Brottsligheten består även av grova butiksrån och stölder i hela Stockholm.

Lejonen

Ett annat nätverk som för närvarande är drabbat av en intern konflikt är Lejonen från Hässelby. En 23-åring från nätverket finns på polisens lista. Han har dömts flera gånger, bland annat för grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak. När mannen dömdes 2018 hittades förutom droger även kontanter och guldsmycken i hans bostad. Tingsrätten konstaterade att de inte kunde komma från legala inkomster .

Lejonen huvudsakliga verksamhet anses vara gatuförsäljning av narkotika och viss beskyddarverksamhet. Enligt Aftonbladet pågår det just nu en intern strid om ledarskapet där 23-åringen är en av dem som vill ha mer makt.

Östberganätverket

Ytterligare ett kriminellt nätverk i Stockholm har drabbats av interna konflikter. Östberganätverket. Efter att mycket länge ha legat i konflikt med Bredängsnätverket har Österberganätverket sen nåt eller några år tillbaka drabbats av en intern konflikt som lett till flera mord.

Flemingsbergsnätverket

Flemingsbergsnätverket med bas i Visättra och Flemingsberg har också drabbats av interna stridigheter mellan två falanger. Sommaren 2021 dödades en ledarfigur i Flemingsbergsnätverket. En 23-åring som strävar efter en ledande position i nätverket tros ha legat bakom mordet. Han är idag en av personerna på polisens lista.

23-åringen är i dag häktad för en grov misshandel. Så sent som i januari avskrev tingsrätten ett mål mot honom där han i en och en halv månad satt häktad för mordet på 25-åringen.

Farsta-Fagersjönätverket

Även i det kriminella nätverket i Farsta-Fagersjö har det uppstått en intern konflikt. Den har lett till att några bröder som tidigare utgjort kärnan i nätverket tvingats alliera sig med ett annat nätverk, Älvsjönätverket. De har därvidlag också kommit i konflikt med ett kriminellt nätverk i Årsta som kallas MMW. Detta nätverk är i sin tur allierat med den ena sidan i Flemingsbergskonflikten.

Konflikten har lett till flera dåd. Bland annat en dödsskjutning av en av bröderna på Årstabron i september 2020. Den andra brodern, är 23 år gammal förekommer på polisens lista över personer att hålla koll på.

Omkring en månad efter mordet greps 23-åringen, enligt Aftonbladet, tillsammans med flera andra personer vid en bil med flera tunga vapen. Polisen misstänkte att ett hämndmord planerades, men utredningen lades ner då vapnen inte gick att knyta till nån person.

Sommaren 2021 häktades 23-åringen misstänkt för medhjälp till försök till mord, medhjälp till grovt olaga hot och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Händelsen rörde en explosion i Skogås tidigare på våren samma år. Förundersökningen lades dock ner och 23-åringen släpptes.

Botkyrkanätverket

En intern konflikt skapades två falanger i Botkyrkanätverket år 2018. I april 2020 avlossades flera skott mot en av falangmedlemmarnas bostad vilket gjorde att konflikten vaknade till liv igen.

När en 12-årig flicka sköts ihjäl i Hallunda i augusti 2020 var två av nätverkets medlemmar de egentliga måltavlorna. Senare ska flera hämndförsök ha försökt genomföras vilket lett till att 8 personer är häktade för flera olika mordförsök och andra brott.

En 40-årig man som anses vara ledare för Bottkyrkanätverket finns med på polisens lista över personer de behöver hålla koll på. Han anses leda nätverket ihop med en 31-årig man. Nätverket misstänks för narkotikahantering i stor skala men de får även in pengar på bland annat momsbedrägerier.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!