Gängland Sverige – Hells Angels MC

Hells Angels MC är en etablerad organisation i Sverige sen 1993 då en tidigare raggarklubb i Malmö, Dirty Dräggels, blev en lokal Hells Angels-avdelning. Medlemsskapet följde efter att klubben under lång tid närmat sig Hells Angels.

Polisens första riktiga indikation på att lite våldsammare biker-klubbar börjad etablera sig i Sverige kom 1987 när mc-klubbarna Belkers och Sinners lokaler attackerades med automatvapen och tre Sinners-medlemmar skottskadades. Polisen misstänkte Dirty Dräggels och slog till mot klubbens lokal i Djurslöv men fann aldrig några automatvapen. Ingen greps någonsin för attackerna men Sinners och Belkers lade sedermera ned sin verksamhet och en del av deras medlemmar gick senare med i Hells Angels.

År 1989 skrev journalisten Anders Westenius på tidningen Motorcykelmagasinet en kritisk artikel där han varnade för att svenska mc-gäng börjat anamma outlawkulturen. Efter att artikeln gått i tryck misshandlades han svårt av fyra män med basebollträn. Fyra Dirty Dräggels-medlemmar greps och anhölls men nekade och släpptes. Westenius återhämtade sig aldrig fullt ut efter misshandeln och dog sommaren 2006 vid 53 års ålder.

Hells Angels

I mars 1990 utsågs Dirty Dräggels till hangaround chapter till Hells Angels och redan i juni året därpå avancerade de till provmedlemmar. Klubben bytte i och med det tillfälligt namn till MC Sweden, innan den 1993 blev fullvärdig Hells Angels-klubb.

Thomas Möller klev fram som talesman för klubben, först som vice president och sedan som president. Med en erkänt skicklig mediestrategi arbetade han för att ändra bilden av ett gäng kriminella våldsmän och istället måla upp en bild av en resonabel och rättvis, om än hårdför, grupp mc-åkare. Bland annat bjöd han in pressen till sitt bröllop med dottern till en polisman i Malmö och ställde upp i flera TV-program.

Ansträngningarna att få Hells Angels att framstå som trevliga försvårades avsevärt när klubben i januari 1994 anföll Helsingborgsgänget Morbids, som just utsetts till hangarounds till Bandidos. Stora nordiska MC-kriget mellan svenska Hells Angels och Bandidos var därmed inlett och det kom att sprida sig över Norden och skörda många dödsoffer innan det avblåstes 1997.

Hells Angels idag

Hells Angels har därefter expanderat i Sverige och har idag 14 avdelningar (chapters) i Malmö, Helsingbirg, Hässleholm, 3 stycken i Göteborgsområdet (Gothenburg, West Rock City och Gothtown), Karlstad, Norrköping, Eskilstuna, 3 stycken i Stockholm (Stockholm, Eastside, Capital City), Uppsala och Luleå. På flera platser finns troligen också supporterorganisationen Red & White Crew och stödorganisationen Support 81.

Dessutom finns supporterklubben Red Devils MC med några stycken lokala klubbar. Deras hemsida fungerar inte längre och det är lite oklart var de finns. Några orter där det funnits och kanske fortfarande finns lokala Red Devils-klubbar är Svenljunga, Värnamo, Trelleborg, Kungsbacka (Göteborgsomr.), Norrköping, Sala och Umeå. Det finns också en mängd andra mc-klubbar och föreningar som har en koppling till Hells Angels MC.

Brottslighet och Hells Angels-medlemmar

Enligt en undersökning Aftonbladet gjort kan en lång rad grova brott knytas till 52 kartlagda med koppling till Hells Angels MC under de senaste åren. 45 av männen bedöms vara medlemmar i Hells Angels medan 7 tillhör de officiella supportergrupperna Red and White och Red Devils. De mest uppmärksammade brotten som kan kopplas till Hells Angels-medlemmar är enligt Aftonbladet:

Ingen medlem I Hells Angels MC eller någon supporterorganisation förekommer dock i materialet från de knäckta kommunikationsnätverken Encrochat, SkyECC och ANOM.

Välorganiserade

Detta anses av polisen och forskare bero på att det handlar om en väletablerad och välorganiserad miljö med stabila internationella kontakter. De behöver inte ha ständiga kontakter för att samordna transporter av narkotika eller andra saker. Sånt är löst för länge sen och fungerar utan detaljstyrning. När det behövs kan de träffas i verkligheten och behöver inte avhandla affärer och konflikter per telefon eller via chattprogram. Forskaren Amir Rostami som intervjuats i Aftonbladet säger:

– Till skillnad mot gatugängen är dessa mogna organisationer. Många av dem är erfarna nog att inte använda den typen av tjänster på ett sätt som gör dem sårbara. Det är egentligen de som inte använder dessa tjänster som borde oroa oss. Inte de som gör det, säger Amir Rostami.

[…]

– Det finns egentligen inga tecken på att mc-gängen någonsin har varit på nedgång eller svaga. De etablerade mc-gängen har anpassat sig väl till förändringar i gängmiljön. Den miljön är vital från tidigare, det är bara vårt fokus som förändras. I utvärderingen om Encrochat så lyfter de också fram att mc-gängen har väldigt många kontakter, något som även vi har visat i tidigare studie. Mc-gängen nätverkar och samarbetar brett, säger Amir Rostami.

Brottslighet

Trots detta är det ändå en hel del medlemmar i Hells Angels MC som dömts för brott under senare år. Enligt Aftonbladet har 45 av de 52 undersökta personerna dömts för brott. Det vanligaste är trafikbrott, men det förekommer även fall av utpressning, narkotika- och våldsbrott.  De flesta är alltså inte dömda för nån allvarligare brottslighet.

Enligt en polisrapport från våren 2021 som framställts av polisens nationella operativa avdelning (Noa) så hade Hells Angels i Sverige då 156 personer – medlemmar, prospects och hangarounds – inom organisationen, fördelat på 13 avdelningar. Två av tre fanns med i brottsregistret, totalt handlade det om 1 096 brott.

Strukturen inom Hells Angels MC är hierarkisk. Varje avdelning leds av en president och dennes officerare. Beslut tas ofta genom omröstning och varje medlem har rösträtt. Vid oenighet har presidenten den avgörande rösten. Möten sker i allmänhet veckovis i klubbhusen. Medlemmar betalar regelbundna medlemsavgifter till klubben. Klubbarna har också omfattande regelverk och stadgar. På det viset skiljer de sig inte från andra typer av föreningar. Om brott utförs i klubbens namn ska enligt Aftonbladet en andel av brottsvinsten tillfalla klubben.

Företagare

I motsats till läget i kriminella gatugäng och förortsgäng är det vanligt att medlemmar i Hells Angels MC driver företag. Av de 52 männen som undersökts av Aftonbladet har 20 stycken ett uppdrag i något företags styrelse. De flesta bolagen är verksamma transport, och byggbranschen. Branscher där svartarbete och andra typer av ekonomiskt fusk är omfattande.

En högt uppsatt medlem i en byggfirma i Stockholm har, enligt Skatteverket, skapat falska fakturor för att möjliggöra lön till HA-mannen och för att betala svart arbetskraft. En annan Hells Angels-medlem i Stockholm är ägare för ett byggföretag som omsatte 40 miljoner 2020. Bolaget har utfört uppdrag åt en kommun i Stockholms län. 2019 gav Skatteverket bolaget böter för oredovisad lön.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!