Det är inte knäckta appar som gjort Bergsjön lugnare

Stadsdelen Bergsjön i Göteborg har sedan den byggdes varit den fattigaste stadsdelen i Göteborg. På 1970-talet och 1980-talet var Siriusgatan det största problemområdet i hela Bergsjön, ja i hela Göteborg. Mest missbrukare, flest våldsverkare och brottslingar och störst fattigdom. Så är det inte längre på Siriusgatan.

Det var också en av de stadsdelar i Göteborg som först kom att få kriminella stadsdelsgäng. Det ökända kriminella gänget Original Gangsters uppstod i stadsdelen. Gänget kom senare att ersättas av det som kom att kallas Bergsjögänget. Det var först lett av ett par bröder, Aha och Taha, senare av en grupp yngre personer av blandad härkomst som gjorde uppror.  Bergsjöskolan var ökänd som en av de sämsta och värsta skolorna i Göteborg.

Förändringen

Men utveckling har vänts. Det började redan kring 2015 när polisens ändrade arbetssätt började slå igenom på bred front. Ett arbetssätt som byggde på mjuka metoder, samarbete med andra myndigheter och bostadsbolag. Dessutom kom utvecklingen på Bergsjöskolan att vändas med en ny skolledning. Idag är det en av Göteborgs bättre skolor med en mycket fin verksamhet både under skolterminer och under skollov. En skola som inte vilar. Sådant gör att rekryteringen till gängen kan motarbetas.

I Bergsjön finns också en fritidsgård och dessutom stadslantgården Galaxen. Att det finns ett kollektivhus och en inflyttning av unga svenskar med stort socialt kapital till delar av Bergsjön har sannolikt också spelat en roll.

Något som sannolikt också spelar roll är att den stora somaliska befolkningsgruppen i Bergsjön tycks ha en sammanhållning och social kontroll inom gruppen. Det finns inga somalier i det kriminella gänget i Bergsjön. Annars är det vanligt i de områden där det finns många somalier som norra Biskopsgården i Göteborg eller Rinkeby i Stockholm.

Många i Bergsjögänget har också gripits i razziorna som följt på knäckandet av ett antal kommunikationsnätverk som Encrochat, SkyECC och ANOM. Framförallt spelade ANOM som ju var en tjänst som FBI skapat för att komma åt kriminella gäng stor roll för att avslöja Bergsjögängets narkotikahandel. Men det är inte vad som gjort Bergsjön lugnare och bättre. Det är helt andra saker.

Förebyggande arbete, satsning på skolan och fritidsverksamhe och samarbete mellan myndigheter är sådant som gjort Bergsjön bättre.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!