LKAB:s pelletsprojekt är inte genomförbart

LKAB har planer för att bygga ut produktionen av pellets och järnsvamp utan kol. Detta innebär att all pelletsproduktion kommer att byta ut allt fossilt bränsle mot elenergi, elektriska plasmabrännare alternativt vätgas. Därefter vidareförädling till järnsvamp som kommer att ske med vätgas. Vätgas kräver en massa el vid tillverkningen.

LKAB säger att ed kommer att minska utsläppen av koldioxid med ca 35 000 kton per år då de nya investeringarna är genomförda. Världens utsläpp av koldioxid från ståltillverkningen är ca 3 400 000 kton. LKAB:s satsning av 400 miljarder kr ger ett minskat utsläpp av koldioxid med ca 1,0 % under förutsättning att all den producerade järnsvampen kommer att kunna säljas.

Enligt LKAB krävs ett elektriskt energibehov av ca 55 TWh per år för produktionen. Degt motsvarar ett eleffektbehov av 6280 MW motsvarande märkeffekten i ett antal kärnkraftverk på ca 7 400 MW eller ca 8 400 vindkraftverk med medeleffekten 3 MW. De 3 kärnkraftverken i Forsmark har tillsammans märkeffekten 3 300 MW och producerar ca 25 TWh per år. Vattenkraftverken i Norrbotten har en effekt på ca 4 500 MW och producerar ca 15,2 TWh elenergi per år. Vattenkraftverken i Västerbotten har en effekt på 3 100 MW och producerar  ca 12,7 TWh elenergi per år.  Markbygdens vindkraftspark kommer att producera cirka 12 TWh per år.

Elbehov

Det finns rimligen inga som helst möjligheter att försörja LKAB med 55 TWh el per år. Så mycket el går troligen inte att producera i Norrland och det finns heller ingen rimlig möjlighet att överföra så stora mängder till Norrland.

Hybritprojektet som går ut på att tillverka fossilfri järnsvamp kommer för sin del att kräva cirka 15 TWh, H2 Green Steel som också ska tillverka fossilfri järnsvamp beräknas behöva 12 TWh och batterifabriken i Skellefteå 2 TWh. Kanske kan dessa projekt genomföras. Det kräver dock en mycket omfattande utbyggnad av både vindkraft och solenergi. Men LKAB-projektet är i praktiken ogenomförbart. Den el som behövs finns helt enkelt inte och Sverige kan förmodligen inte heller producera så mycket el som det skulle behövas.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!