Klimatomställning kräver energibesparingar

Klimatomställning kräver mer elenergi för att bli fria från fossilberoendet. Elen ska produceras från förnybara källor som sol, vind och vatten.

En klimatomställning kräver dessutom minskad användning av energi eftersom vi knappast kan bygga ut elproduktionen så mycket som skulle behövas. Den minskningen kan framförallt uppnås genom att transporterna av varor och personer minskas. För att kunna minska transporterna krävs mer lokal produktion, tätare byggda städer som dessutom blandar arbetsplatser och bostäder.

Tätare städer

Tätare städer innebär dessutom lägre uppvärmningsbehov i kalla länder och lägre behov av kylning i varmare länder. Dessa effekter förstärks om det byggs i naturmaterial som exempelvis sten, tegel och trä. Sten håller kvar kylan eller värmen i hus mycket bättre än betong och betongsten. Trä innebär betydligt mindre växthusgasutsläpp. Till och med minskade utsläpp om det byggs mycket i trä. Trähus fungerar nämligen som långtidslagring av kol.

Minskad användning av betong innebär minskad cementtillverkning vilket innebär mindre utsläpp av växthusgaser. I den betong som används kan cement i många fall ersättas med annat material vilket skapar cementtillverkning.

Färre transporter

Fler elbilar och minskade transporter innebär mindre behov av fossila bränslen vilket i sin tur innebär minskade transporter då en tredjedel av transporterna är transporter av fossila bränslen. Vissa transporter kan vi aldrig komma bort från. Råvaror behöver transporteras från de länder där det finns till länder som behöver dem. Men även när det gäller råvaror i form av malmer och mineraler måste den lokala produktionen öka. Sådan transporter ska företrädesvis ske med sjöfart och järnvägar.

Tågtrafiken ska drivas med el medan sjöfarten under överskådlig tid måste drivas med fossilgas. Flygresorna måste minskas kraftigt. Fossilgas innebär mindre utsläpp av växthusgaser än andra fossila bränslen.

Det som behövs för att minska fossilberoendet:

  • Mer el från fossilfria källor
  • Minskad energikonsumtion
  • Färre transporter
  • Tätbebyggda städer
  • Bygga i naturmaterial
Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!