Gängland Sverige – No Surrenders uppgång och fall

Flera av de personer som tidigare varit ledande i Black Cobra, däribland Shahin Amani, tog 2017 initiativ till att bilda en svensk gren av det nederländska kriminella mc-gänget No Surrender MC, bildat 2013 av avhoppare från Satudarah MC. Den nya organisationen hade vid denna medlemmar i Linköping, Norrköping och Örebro. Bland de som rekryterats till No Surrender MC märks tidigare medlemmar i Original Gangsters (OG) och Soldiers from hell. Det senare var ett kriminellt nätverk med bas i Västerbotten.

No Surrender MC skapade åren 2017-2018 avdelningar i Örebro (Midtown) och Borlänge (Ghost City) och en så kallad nomad-avdelning. Dessutom flera medlemmar i Norrköping, Motala, Gävle och Umeå samt enstaka medlemmar på andra platser

I praktiken var No Surrender MC i Sverige en förlängning av en del av det som tidigare varit Black Cobra. Även No Surrender MC kom i likhet med Black Cobra att präglas av interna stridigheter. Dessutom ledde deras etablering i Sverige lett till våldsamma konflikter med andra mc-klubbar i den så kallade 1%-miljön och lokala kriminella gäng i olika städer. Organisationen i Sverige hade en obetydligt koppling till No Surrender MC i Nederländerna och ledningen tycks aldrig ha brytt sig om avdelningen i Sverige. Något stöd för att hantera konflikterna inom och utanför organisationen fick de aldrig.

Östergötland

Konflikten med Bandidos MC blev särskilt stark i Östergötland där många medlemmar i Örebro-avdelningen bodde och verkade. Enligt en rapport från företaget Acta publica under en längre period haft en konflikt med Bandidos MC och deras supporterorganisation X-team om knarkhandeln i Linköping. No Surrender MC uppges ha varit allierade med det lokala kriminella gänget som kallas Bergagänge. Ett annat lokalt nätverk, Skäggetorpsnätverket, uppges i samma rapport ha en allians med X-team. Redan Black Cobra låg i konflikt med Skäggetorpsnätverket.

X-team och Skäggetorpsnätverket ökade sina aktiviteter åren 2018-2019 på bekostnad av No Surrender MC och Berganätverket.

No Surrenders sönderfall

I juli 2019 sprängdes No Surrender MC:s lokal i Örebro, en strippklubb i luften. De förlorade ungefär vid samma tid också sin lokal i Borlänge. Shahin Amani var tidigare också skriven i lokalen. En då 18-årig man vid namn Adam Aronsson åtalades för brottet men friades av tingsrätten. Den friade 18-åringen kan kopplas till Daniar Rahman Saleh, som av polisen bedöms vara en centralfigur i ett av de kriminella nätverken med bas i stadsdelen Vivalla. l.

I december 2019 försvann stora delar av NSMC:s toppskikt. Ledaren för avdelningen i Borlänge, Daniel Nelson (också känd som Daniel Andersson) hoppade av vilket ledde till att resten av medlemmarna också lämnade. Sverigekaptenen Geoffrey Kitutu (tidigare medlem i Original Gangsters) uteslöts tillsammans med en nära allierad till honom.

Två medlemmar i No Surrender MC, Mansour Balevasi och Agim Ademi, dödades utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019. Mordet  Ett kriminellt nätverk i Norrköping, Hageby-Navestadsnätverket, kan ha hjälpt till vid dubbelmordet.

Omständigheter kring dubbelmordet ledde till att polisen misstänkte en av No Surrenders egna ledargestalter, Seyed Ali Mousavizadeh, med bas i Örebro. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord men släpptes efter bara några timmar. Han mördades den 16 juli 2020. Seyed Ali Mousavizadeh anses ha varit Shahin Aminis närmaste man.

Mord och bomber

2019 brakade det loss ordentligt med en våldsam explosion den 8 juni i Linköping riktad mot en ledare i No Surrender MC vid namn Amin Nouri Zad. X-team och Skäggetorpsnätverket ska ha ökat sina aktiviteter de senaste åren på bekostnad av No Surrender MC och Bergagänget.

Dubbelmordet på två medlemmar i No Surrender MC, Mansour Balevasi och Agim Ademi, utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019 är sannolikt direkt kopplade till denna konflikt. Ett lokalt kriminellt nätverk i Norrköping, Hageby-Navestadnätverket, kan dessutom ha hjälpt till vid dubbelmordet.

Den 22 januari 2020 sprängdes det i en trappuppgång i Hageby, Norrköping, där en annan ledande person, Nihad Merdanovic, i No Surrender MC bodde. Den 9 april samma år sköts han ihjäl i Norrköping. Vid samma tillfälle besköts också Amin Nouri Zad. Två män, Christoffer Valenzuela Cortes och en man till, häktades ganska snart för detta mord. Den sistnämnde släpptes senare och två andra män varav en var Felix Lindkvist häktades. Senare häktades även Anel Kahric, Radish Javanshir, Michael Ergül, Mehdi Tarhini, Saed Ali Kathem Gebori, Daniel Andersson, Hejar Atroshi, och Adam Johansson.

Åtal och domar

Utredningarna mot Mehdi Tarhini, Saed Ali Kathem Gebori, Daniel Andersson (Nelson) och Adam Johansson överflyttades sen till Örebro tingsrätt. En av de två sistnämnda som både är i 30-40 årsåldern ska vara en avhoppad medlem från No Surrender MC och en ska vara direkt knuten till Bandidos MC. De fyra häktades för grovt vapenbrott i Örebro och för förberedelse till mord i Norrköping. De dömdes ihop med en lång rad andra åtalade.

Fyra av de åtalade i Örebro dömdes för grovt eller synnerligen grovt narkotikabrott och sex av de åtalade dömdes för olika sorters inblandning i planerna på att döda tre andra personer. Tre av de åtalade dömdes för inblandning i såväl den allvarlig narkotikabrottsligheten som mordplanerna. Det är också dessa tre som dömts till de längsta fängelsestraffen.

Två män har dömts till 12 respektive 11 års fängelse. Bland de övriga varierar fängelsestraffens längd mellan åtta och ett halvt år ner till två år och fyra månader. En person dömdes endast till dagsböter och två åtalade frikändes helt.

Sex personer åtalades för mordet på Nihad Merdanovic och mordförsöket mot Amin Nouri Zad i april 2020. De sex åtalade var Hejar Atroshi, Michael Ergül, Radish Javanshir, Felix Lindkvist, Anel Kharic och Christoffer Valenzuela Cortes. De fyra förstnämnda åtalades också dubbelmordet på Mansour Balevasi och Agim Ademi i Norrköping i december 2019. I tingsrätten dömdes  Felix Lindkvist, Anel Kahric, Radish Javanshir och Hejar Atroshi till livstids fängelse medan Michael Ergül och Christoffer Valenzuela Cortes fick fängelse i 16 år.

Bomberna kan kopplas till en bombmakare som tillverkat bomber som använts på många håll i Sverige och som ska vara knuten till Bandidos MC. Polisen har sin misstankar om vem det handlar om men har inga bevis mot personen ännu.

Norrköping

Hageby-Navestadsnätverket eller kanske snarare en föregångare, kan troligen kopplas till en person som dödades 26 januari 2016 vid namn Sohaib Ghazi. Han hade dessutom utsatts för ett mordförsök några månader tidigare, den 19 oktober 2015. I mars 2013 hade han dömts för ett rån ihop med tre andra ungdomar. En person, av allt att döma David Boutros, skadades också vid skjutningen 2016. Han ska tidigare ha varit med i Original Gangsters.

Örebro

I februari 2020 greps fyra män i området Pettersberg i Örebro. En av dem ska ha eller ha haft ett medlemsskap i Bandidos MC. Polisen hittade då också en bomb placerad på ett bostadshus. Senare hittades material till ytterligare en bomb i närheten och dessutom hittades mer sprängmedel i ett litet skogsområde. I närheten bor en nära anhörig till en man med anknytning till No Surrender MC. Två män, Linus Martinsen och Philip Stigeborn, med koppling till Bandidos har dömts för detta.

Våldsdåd riktade mot medlemmar i No Surrender MC:

Den enda hämndattack som hittills kunnat noteras är mordet på Jamal Malla i Örebro den 25 juli. Jamal Malla har kopplingar till ett lokalt kriminellt nätverk i Örebro. En bror ska tidigare ha utsatts för ett mordförsök.

Sommaren 2020 uteslöts Shahin Amini ur No Surrender MC. Samtidigt stängdes deras svenska avdelning ner. Nor Surrender MC i Sverige hade imploderat på grund av interna motsättningar och stort tryck utifrån. Konflikterna i gängmiljöerna i Linköping och Norrköping har dock fortsatt.

Efterspel

I Linköping har det fortsatt med upptrappad konflikt mellan Bergagänget å ena sidan och Skäggetorpsnätverket/Bandidos MC å den andra sidan. Dessutom har en intern konflikt i Skäggetorpsnätverket och Bandidos MC flammat upp. Hageby-Navestadsnätverket i Norrköping har för sin del agerat kontraktsmördare vilket lett till en mängd gripanden och åtal. Hejar Atroshi, Felix Lindkvist, Mehdi Tarhini och Radish Javanshir är bl.a. misstänkta för ett planerat mord i Helsingborg.

Dessutom kan sönderfallet av No Surrender MC enligt uppgifter i media ha lett till att det gjorts försök att återskapa Black Cobra i Sverige. Örebro ska vara en av de orter där sådana försök pågår. Övriga orter det handlar är Halmstad, Kalmar och Kristianstad och Hässleholm. Enligt andra uppgifter planerar även No Surrender att återstarta i Sverige, men nu i Malmö. Ett sådant företag verkar dömt att misslyckas då Satudarah MC, Hells Angels MC och Bandidos MC har en stark förankring i Skåne.. Enstaka tidigare medlemmar i No Surrender MC har enligt uppgift blivit medlemmar i Brödraskapet (BSK). Det gäller exempelvis Daniel Andersson (Nelson).

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!