Är kvinnor bättre än män?

Det är en fråga som nog provocerar många. Så går det inte att generalisera! Varje individ ska dömas efter sina handlingar, inte efter vilket kön de tillhör! Vilket är rätt på sitt sätt.

Men det går inte att blunda för att gruppen män, överallt och i alla tider är grovt överrepresenterade i övergrepp som våld, brott, misshandel, sexuella övergrepp, mord, etniska konflikter, krig och folkmord.

Se exempelvis det ”naturliga experiment” som utfördes när demokratiska jägare-samlare lämnade Asien och spred sig över hela Amerika där de i denna, den Nya världen, isolerades för runt 15 000 år sedan från den Gamla världen (Afrika, Asien och Europa).

När de spanska erövrarna kom såg de att de avancerade samhällen som hade utvecklats där var ganska lika deras eget samhälle. Samma manliga överklass som hade makten och begick övergrepp och krigade (se aztekerna och Inkariket).

Ser vi till våra närmaste apsläktingar, så är bonoboerna mer kvinnostyrda och fredliga, medan schimpanserna är mer ”mansdominerade” (alfahannar), våldsamma och krigiska. Gorillorna är även de mansdominerade.

Så backar vi till våra (för alla fyra arter) gemensamma apliknande förfäder och tar i beaktande att dagens män generellt är mer våldsamma, så är det sammantaget troligt att män är medfött, biologiskt och evolutionärt mer potentiellt våldsamma till sin natur än kvinnor.

Män må ha andra bra sidor, men deras mänskliga beteende är uppenbart mer maktsträvande, våldsamt och krigiskt. Så om man som jag tycker att fredlighet och fridsamhet är bättre beteenden, så är uppenbart kvinnor är det bättre könet! Generellt sett!

Vad bör då den insikten, detta faktum, den verkligheten, få för politiska slutsatser?

Jag menar att det inte räcker med att uppmuntra kvinnor att söka sig till makt och politik. Många män kommer alltid att generellt sett söka sig till makten – troligen ett djupt evolutionärt beteendearv. Bland annat får de då vanligen mer rikedomar och mer sex.

Därför bör vi en gång för alla besluta att alla politiska församlingar till minst hälften ska bestå av kvinnor. Samma i alla yrken och maktpositioner i arbetslivet (som exempelvis sitta i bolagsstyrelser). Och kvinnor bör snarast i genomsnitt få samma löner som män har.

Vi bör också stärka kampen mot kvinnomisshandel. Att män som jägare före jordbruket utvecklade starkare muskler än kvinnor ligger som konkret bakgrund till kvinnomisshandel.

För att kvinnor ska få samma medborgarrätt som män bör alla medel användas för att säkra att kvinnor fredas från våldsamma män, i och utanför hemmet.

Det är inte värdigt ett land som står för jämställdhet att kvinnor ska behöva oroa sig för manligt våld. Det är en fråga om mänskliga fri- och rättigheter att kvinnor skyddas.

Vi människor (och vi män) är inga slavar under våra evolutionära medfödda könsskillnader. Män kan sluta slåss och dela ansvaret för barn och hem.

Könsroller

Som tänkande intelligenta sociala varelser kan vi skippa de gamla genus/könsrollerna. Se hur kvinnor idag blir allt mäktigare i arbetslivet och i politiken (statsministrar!), och svenska män numera allt mer föräldraansvariga för barnen.

Min slutsats av köns/genusskillnaderna är att jämställdhet inte bara gynnar kvinnorna, det gynnar alla människor. Men mer kvinnomakt bara måste samhället rimligen bli i genomsnitt fredligare och bättre på många sätt.

Kvinnomakt är alltså en snabb, enkel och billig väg till ett bättre samhälle, menar jag. Och inte nog med det. Kvinnors mer sociala och fridsamma beteenden ligger närmare socialismen. Och männens beteenden ligger närmare den konkurrerande kapitalismen.

En orsak till realsocialismens fall var, tror jag, att den dominerades av konkurrerande makthungriga alfahannar. Därför är kvinnorna – halva folket – en viktig samhällsförbättrande socialistisk resurs. Mer kvinnomakt ger oss en bättre värld. Och närmar oss socialismen.

Hans Norebrink, ”jämställdist”

Fotnoter

# Nu är det ju tyvärr så att många samhällsvetare och likhetsfeminister hänger kvar vid den gamla religiösa uppdelningen av människan i kropp och själ. Kroppen är evolutionärt skapad – det håller de med om.

Men ”själen”, vårt beteende är enbart kulturellt skapat, menar de. Kanske flertalet av samhällsvetare, feminister och vänstermänniskor är alltså outtalat till hälften en slags evolutionsförnekare!

Nu behöver inte det i sig ändra på mina resonemang. Även om man tror att det är kulturellt så skiljer sig ju könens beteende på ett sätt som gör männen generellt mer våldsamma, kvinnorna generellt mer fredliga.

Slutsatsen blir ändå att mer kvinnomakt ger ett bättre, fredligare och mer socialistiskt samhälle. Kvinnokamp är klasskamp är kvinnokamp.

Läs mer om jämställdhet

Demonstrera 8 mars
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!