TV-serien som ger en bild av de svenska förortsgängen

TV-serien Top Boy som visas på Netflix handlar inte om försummade områden i Sverige utan om försummade om råden i östra London. Men den ger ändå en bild av hur kriminella gäng fungerar i områden där samhället delvis övergivit befolkningen. Där framtidsutsikterna upplevs som obefintliga och jobb är en sällsynthet bland de vuxna. Det är en bra beskrivning av gängkrigen i Stockholm och drogmarknaden även det inte utspelar sig i Sverige.

Serien två senaste säsonger som är de som jag sett på Netflix ger en bild av hur småkillar rekryteras till de kriminella gängen. Hur fattigdom och utanförskap ställer dem utan alternativ. Den visar också hur samhället direkt medverkar till att gängen kan rekrytera genom göra människor papperslösa och oförmögna att försörja sig på ett lagligt sätt. Gängkonflikten i serien visar också hur gängkonflikter kan utvecklas och att de kan vara allt annat än enkla. Mord är inte vad de ser ut att vara och vänner kan snabbt bli fiender.

Även de första två säsongerna, Top Boy Summerhouse finns på Netflix. De har jag ännu inte sett, men jag misstänker att det kan vara smart att se dem först. Men de två första säsongerna hänger inte direkt ihop med säsong 3 och 4. De berättar olika historier och kan ses so separata TV-serier med vissa gemensamma karaktärer som Dushane Hill, Gerald ”Sully” Sullivan och Dris Walsh .

Flera av huvudrollerna i serien spelas av rappare eller tidigare rappare som Ashley Waters (Asher D), Kane Robinson (Kano) och Simbiatu Abisola Abiola Ajikawo (Little SImz). Asher D som själv var involverad i mindre brottslighet som ung spelar en gängledare, Dushane. Kano spelar också gängledare, Dushanes kompanjon Sully. Idag är Asher D att se som en skådespelare snarare än som en rappare.

Sammantaget är det en klart sevärd TV-serie.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!