Ökat antal misstankar om penningtvätt

Finanspolisen tog emot 37 500 misstankerapporter om penningtvätt under 2021. Det är en ökning med mer än 50 procent jämfört med året innan. Detta framgår av Finanspolisens årsrapport. Möjligheten att hantera den stora mängden rapporter beror på att systemförbättringar gjorts. Det har medfört att rapporteringen sker mer enhetligt och strukturerat. Något som i sin tur gett nya förutsättningar att se samband och analysera informationen.

– Det är positivt att rapporteringen ökar, men vi ser att det inom flera branscher fortfarande bara skickas ett fåtal rapporter per år trots att vi vet att det finns risker i de sektorerna, säger Linda H Staaf, chef för nationella operativa avdelningens underrättelseenhet, i ett pressmeddelande.

Finanspolisen bidrar enligt dem själva aktivt till att höja kunskapen och öka medvetenheten om riskerna. Detta i syfte att få fler att upptäcka och rapportera misstänkt penningtvätt eller finansiering av terrorism. Både hos myndigheter och i olika branscher.

– Vi har gjort flera satsningar på det här området, bland annat har vi ökat antalet medarbetare som jobbar mot penningtvätt och den grova brottslighet som pengarna härrör ifrån. Brottsligheten förändras ständigt med nya modus och för att hålla jämna steg behöver de brottsbekämpande myndigheterna rätt verktyg och information behöver kunna delas eller inhämtas effektivare, säger Linda H Staaf.

Samarbete med andra myndigheter

Polisens samarbete med andra myndigheter och branscher har och kommer fortsätta utvecklats enligt vad polisen sjöälv påstår. Under året presenterade regeringens utredare ett nytt betänkande för att stärka åtgärderna mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Betänkandet omfattar bland annat nya möjligheter för inhämtning och informationsutbyten. Dessa förslag bearbetas nu vidare i lagstiftningsprocessen.

– Vi vill snabbare få in information som är korrekt, för att kunna lägga pusslet så fort som möjligt och därigenom ha möjlighet att fatta beslut om att frysa pengarna, så de inte når den kriminelle, säger Nicklas Lundh, chef för finanspolisen.

I årsrapporten framgår också att det under året genomfördes en omfattande återkopplingskampanj. Syftet är att förbättra såväl kvalitet som stringens i rapporteringen. Samverkan både internt inom polisen och med samarbetspartners förstärktes.

– Vi är på rätt väg, men vi behöver fortsätta samverka med myndigheter och branscher, samt öka informationsutbytet för att vi ska kunna förbättra samhällets motståndskraft. Att stärka förmågan i alla led, är nödvändigt i vårt fortsätta arbete mot penningtvätt, säger Nicklas Lundh.

Läs mer om penningtvätt.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.