Det finns inga kriminella klaner

Utvisa alla klanmedlemmar säger moderaternas ledare Kristersson. Det finns flera stora problem med detta korkade, inhumana och otrevliga uttalande. För det första så finns det inga kriminella klaner, det polisen och andra menar när de säger kriminella klaner är något helt annat än klan. Det de menar är kriminella familjer.  Helt klart är de så att det finns kriminella familjer där de flesta medlemmar i familjen ägnar sig åt eller har ägnat sig åt brott. Det finns till och med släkter där en stor del av släktmedlemmarna faktiskt ägnat sig åt brottslig verksamhet.

Existerande klanstrukturer finns i vissa befolkningsgrupper i Sverige, främst bland somalier, men dessa klaner kan inte på något sätt kopplas till brottslighet. Det vore naturligtvis helt orimligt att utvisa personer som tillhöra dessa klaner.

Individuellt ansvar

Om det nu inte går att utvisa klanmedlemmar för att det faktiskt inte finns några klaner som begår brott eller brottsliga så kanske det skulle kunna gå att utvisa personer som ingår i en kriminell släkt eller familj. Problemet med detta är att du inte behöver ha begått några brott eller vara kriminell bara för att din pappa eller bror är det. Att utvisa någon, dvs straffa någon, bara för att en släkting är en brottsling är ju helt orimligt. Det är odemokratiskt, rättsvidrigt och naturligtvis totalt orimligt och felaktigt. Straffansvaret för brott är individuellt och det finns inget kollektiva ansvar.

Svenska medborgare

Det är också så att de flesta som begår brott i Sverige är svenska medborgare. Att utvisa svenska medborgare är inte möjligt. Det är ett brott mot lagarna. Andra länder tar inte heller emot personer som inte är medborgare i dessa länder. Så det går i allmänhet inte ens att utvisa de personer som begått brott. Än mindre skulle de gå att utvisa släktingar till de som begått brott. Det vore inte heller rimligt.

Till vissa länder är det inte möjligt att utvisa personer då de har dödsstraff eller förföljer personer av politiska skäl. Detta kan resultera i att även personer som faktiskt dömts till utvisning i slutändan inte kan utvisas av rent praktiska och politiska skäl.

Kristerssons och moderaternas utspel är med andra ord inget annat än ett rasistiskt och populistiskt utspel. Helt oseriöst. Helt rasistiskt. Reaktionärt. Olagligt. Uppmaning till brott.

Läs mer:

PS. Det finns bra och rättvisa samt lagliga sätt att minska förekomsten av hederskultur, släktbaserad kriminalitet etc. Bygga tillräckligt med bostäder och avskaffar trångboddhet och bostadsbrist. Minska arbetslösheten. Höj ersättningen i socialförsäkringssystemen, a-kassan med mera. Avprivatisera skolan, vården, sophanteringen osv vilket försvårar brottslighet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!