Amfetaminbeslaget i Örebro med ANOM-bevis

ANOM (ANØM) var en krypterad telefonapp som togs fram av US-amerikanska federala polisen FBI som en fälla för kriminella. I juni 2021 slog polisen till mot en mängd personer i Sverige med anledning av bevis som samlats in via ANOM. Insatsen kallades Trojan Shield. Det har lett till en del större rättegångar, åtal och domar. Men det finns även mindre fall som inte uppmärksammats så mycket. Ett av dem behandlades vid Eksjö tingsrätt under hösten 2021.

Med anledning av information från kommunikationsnätverket ANOM genomförde polisen i Örebro en razzia mot en lägenhet i Örebro. Vid tillslaget hittade de 82,3 kilo amfetamin i väskor och bagar. Mannen som innehade lägenheten heter Zafer Yavuz och han erkände att han förvarat amfetamin i sin lägenhet. Men han uppgav samtidigt att han förvarade amfetaminet åt några andra och befann sig i en nödsituation. Det är också klarlagt att han transporterat narkotikan i sin bil från Årsta i Stockholm dör han hämtade amfetaminet.

Han åtalades för att ha tagit emot mellan 120 och 125 kilo amfetamin i Stockholm. Cirka 35 kilo ska han enligt kommunikation mellan två andra personer har distribuerat vidare. Dessa två personer kallade sig Whateven och Whomsecret på ANOM. Zafer Yavuz kallade sig Havana och innehade en lånad ANOM-telefon. Han åtalades i november 2021 och dömdes i Örebro tingsrätt till 7 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Rätten tycks inte ha fäst något avseende vid hans påståenden om nödsituation.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!