Norra Kärr är en planerad gruva i närheten av Gränna som ännu inte fått bearbetningstillstånd. Fydnigheten har varit känd sen början av 1900-talet och Boliden bröt gruvan med start 1949 men den lades ner snart igen. På den tiden var de framförallt intresserade av zirkon och nefelinsyenit.
I maj 2013 gav Bergsstaten bearbetningskoncession för brytning av sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr.Beslutet överklagades till regeringen. I januari 2014 beslutade regeringen att inte upphäva beviljandet om bearbetningskoncession och avslog därmed överklagandet.
För att provbrytningen skall kunna starta återstod bland annat att mark- och miljödomstolen gav verksamheten miljötillstånd, i vilken det även skall fastställas att bolaget kan lämna ekonomisk säkerhet för efterbehandling av marken. Mark- och miljödomstolen beslutade den 31 mars 2014, efter att privatpersoner och naturskyddsföreningar överklagat, att bevilja miljötillstånd för provbrytning.
Beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen. Den 17 juni 2014 meddelade Tasman Metals (numera Greenna Mineral AB) att Mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte ge överklagandet prövningstillstånd. Mark- och miljödomstolens beslut gällande provbrytningstillståndet från mars 2014 står därmed fast.
Högsta förvaltningsdomstolen meddelande dom den 22 februari 2016 som upphäver regeringsbeslut såvitt det gäller tillstånd till bearbetningskoncession. Tasman Metals tillstånd för provbrytning har också gått ut utan att tillståndet tagits i anspråk. Den ansökan om förlängning som varit för prövning vid Länsstyrelsen Östergötland har dragits tillbaka av bolaget.
Nytt försök till gruvbrytning
Greenna Mineral AB publicerade i augusti 2021 en ny plan för gruvan i Norra Kärr i form av en teknisk rapport. Gruvan är tänkta att producera sällsynta jordartsmetaller, industrimineralen nefelinsyenit och zirkon samt nioboxid.
En stor skillnad med den nya planen är att det på plats i Norra Kärr endast planeras brytning och fysisk anrikning av malmen. Den våtkemiska processen (lakning) för utvinning av oxidmaterialen förflyttas till en mer lämplig plats vilket enligt planen är LKAB:s planerade anläggning i Luleå. Detta begränsar kraftigt markanvändningen i Norra Kärr med upp till 80% jämfört med tidigare planer. Det eliminerar också behovet av att använda kemikalier på plats samt tar bort behovet av ett stort sandmagasin med gruvdammar.
Brytningen är tänkt att ske som ett dagbrott. Gråberg och mineralet ägerin planeras att torrdeponeras på plats. Men det finns förmodligen också goda utsikter att även dessa material kan säljas.
Det som framförallt framförts som kritik mot gruvprojektet är risken för att Vätterns vatten skulle bli förgiftat av ämnen från den våtkemiska anrikningen. Det vore allvarligt då Vättern är dricksvattentäkt för många människor och har låg omsättningshastighet på sitt vatten. Risken för farliga utsläpp har på grund av de ändrade planerna minskat rejält. Det ska inte byggas nån anläggning för lakning och det behövs då inga gruvdammar. Men det finns fortfarande risk för att det läcker tungmetaller och radioaktiva ämnen från de deponerade slaggprodukterna och gråberget.
Läs mer:
- Leading Edge Materials och Norra Kärr
- Brytning av sällsynta jordartsmetaller
- LKAB ska producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller
- Gamla järnmalmsgruvor blir som nya
- Gruvor behövs – men inte gruvan i Kallak
- Gruvbolagen – LKAB
- Gruvbolagen – Boliden AB
- Lundin Mining – ett av de tre stora
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.