Fascistisk ideolog bakom storryska fantasier

”SD:s väg mot valet”, är rubri­ken på Expos sommarnummer som inte bara granskar det parti som hotar att hamna i regerings­ställning efter 11 september. Numret skärskådar också den ryske högerextrema ideologen Aleksandr Dugins världsbild, som under 2000-­talet fått väx­ande inflytande inom den ryska eliten – men också inspirerat högerextremister på andra håll.

I nyfascistiska rörelser och den så kallade Alternativhögern i väst började Dugins teorier dyka upp och fick i Sverige ett utrymme genom Nya Tider och tanke­smedjan Motpol samt bokför­laget Arktos som översatte dem till engelska. Dugin gästade även förlagets sammankomst ”Identi­tär idé” i Stockholm 2012.

Ideologisk blåslampa

Nu är det emellertid som ideo­logisk blåslampa bakom Putins angreppskrig på Ukraina den ryske sociologen och statsve­taren gjort sig mest känd. Efter att ha uppmanat till folkmord i Ukraina under annekteringen av Krim 2014 – ”Jag tror inte att våra fiender är ukrainare. De är i själva verket en bastardras som har trängt upp ur hål i marken. Mot bastarder är folkmord på sin plats” – avskedades han från Moskvas universitet.

Men hans idéer om ryskt öde och kallelse att skapa ett Euroasien även med våld mot väst, liberalismen, antikrist och ”ondskan”, som på 1990­talet sägs som extrema har nu blivit vardagsmat i många ledande kretsar. ”Det ryska folket”, skriver Dugin i en av sina böcker, ”är hängivet sitt historiska uppdrag.

Det är anled­ningen till att Rysslands öde är att bli ledaren för det nya globala eurasiska alternativet till Västs vision av världens framtid”. Till det ledarskapet hör att återupp­rätta imperiet, krossa USA och globalismen (gärna gestaltad av den judiske finansmannen Georg Soros) och återknyta bandet mel­lan folket och jorden. I en rysk variant av nazismens ”blut und boden”, blod och jord. ”Jorden är helig för den djupa identiteten och den mest grundläggande delen av själen”, citeras Dugin i Expo. För den ryska kallelsen är alla medel tillåtna.

Expo understryker att Dugin inte har någon position i den ryska regimen eller som rådgi­vare till Putin utan snarare hur hans idéer normaliserats i poli­tiska och militära kretsar. Och kanske även folkliga.

Storrysk chauvinism

Egentligen är ju dessa idéer bara en moder­nare variant av den storryska chauvinismens ideologier under tsardömets sena 1800­ och tidiga 1900­-tal, såsom de propagerades av den för­fascistiska Ryska Folk­unionen och dess stormtrupper Svarta Hundraden. Inte för inte avskyr därför Dugin – liksom Putin – Lenins bolsjeviker och Oktoberrevolutionen som gjorde slut på tsardömet. Expo ägnar en del av reportaget åt det.

Under läsningen ringer en med­ ryckande musikslinga från 2006 i mina öron. ”Ukraina i Krim, Belarus i Moldova, eto moja strana!” – Ukraina och Krim, Belarus och Moldavien, det är mitt land! Det var den ryske pop­stjärnan Oleg Gazmanovs svar på Springsteens Born in the USA, som dånade ut över tiotusentals ungdomar på stora sportarenor när Putins ungdomsrörelse Nasji mobiliserade.

Nationalism

Publiken sjöng med i den stornationalistiska text som hämningslöst blandade och gav under titeln ”Sdelan v SSSR” – Gjord i Sovjetunionen. Här var Rurik, Romanov, Lenin och Stalin, KGB, FSB och dissiden­ter, kärnvapenraketer rimmat med ”de vackraste kvinnorna på planeten”, allt i en skön förening följt av refrängen ”Eto moja strana!” – det är mitt land. En slags sovjetnostalgisk men också storrysk nationalism där ”Pribal­ tika tozje” – Baltikum också – var ”mitt land”.

Då, var det mest som lite arenarockigt retro med en salig blandning av sovjetsymbolik och nyryska fanor. Vid sångtävlingar mellan borden på det barnhem i Sydryssland som min familj under de åren var engagerad för, sjöng personalen sovjethymnens ord ”Sovjetskij narod” – det sov­jetiska folket – medan barnen överröstade och segrade med ”Russkij narod”.

Nu är det hela blodigt allvar. Och unga från Nasji eller barn­ hem nr 7 skickas som kanonmat för att realisera Dugins och elitens mardrömsfantasier.

Håkan Blomqvist

Ursprungligen publicerat i tidningen Internationalen.

Läs mer om Ryssland