Ett miljonprogramsområde som blev rejält fel

Malmvägen i Tureberg, Sollentuna, är ett av många svenska miljonprogramsområden.Men det skiljde sig redan från början på flera avgörande punkter. Området som stod färdigt 1972 omfattar 10 stora hus med bostäder för cirka 5 000 människor. Därvidlag skiljer det sig inte från andra miljonprogramsområden. Men området planerades för mer.

Malmvägen. Bild: Johannes Scherman. Licens: CC BY 2.5

Husen kopplades samman med inglasade gångar med en sammanlagd längd på 1,5 kilometer. Det byggdes en reception dit man kunde nå vida gångarna. Meningen var att det skulle gå att köpa resor och mat via receptionen liksom att boka resor, hämta paket och beställa städning. Dessutom fanns där en restaurang, ett motionsrum och barnpassning. I det gemensamma bottenplanet finns idag förskolor, affärer, gym och föreningslokaler.  Ett parkeringshus med många in- och utgångar byggdes under alla de stora husen. Innergårdarna var avskiljda och skyddade från trafik.

25 år senare, 1997, konstaterade kommunstyrelsens ordförande, moderaten Gun Blomberg att det inte blev som man hade tänkt sig. Malmvägen hade ”vissa drag av ghetto, framför allt den etniska segregeringen”, sade hon i en intervju i TV-programmet Elbyl. Senare sålde den borgerliga majoriteten ut lägenheterna och delar av området blev bostadsrätter. Det förvärrade läget ytterligare:

Enligt polisen förvärrades läget när hyresrätter senare såldes ut och kriminella tog över flera lägenheter för att använda dem som bas.

Den kollektiva tanken som präglade det hela från början var helt borta redan på 1990-talet.

Brottslighet

Konstruktionen av Malmvägen bostadskomplex innebar att området var idealiskt konstruerat för narkotikalangning. Det gick inte kontrollera vart köpare av narkotika gick då de kunde gå in i ena ändan av fastighetskomplexet men med en lägenhet andra ändan av komplexet som mål. Det var också mycket enkelt för kriminella att ha kontroll över besökare till en viss lägenhet eller uppgång samtidigt som det var svårt för polisen att ha en kontroll av detsamma utifrån. Huskomplexet på Malmvägen blev därför en idealisk plats att ha som bas för den så kallade Turkligan och dess fortsättning i form av Turebergsnätverket.

En del av det som gynnar narkotikahandel i området har åtgärdats men det har inte hjälpt. Med dagens mobiltelefoner och chattprogram har den fysiska utformningens betydelse minskat. Att Malmvägen hade ett väletablerat kriminellt nätverk sen mer än 40 år tillbaka har gjort att knarkhandeln blev kvar i området. En del av de åtgärder som politikerna vidtagit, som utförsäljningen av lägenheter, stärkte dessutom deras position och deras makt över lokalmiljön.

I anslutning till området finns park, Malmparken, som är skyddad från biltrafik. Redan tidigt var det också en plats för handel med narkotika. År 2019 rustades den upp och försågs med soldäck och hängmattor, grillplatser och sittplatser, utegym och löparbana, lekplats, vattenlek, boulebana, beachvolleyplan, basketplan och bollplan/isbana. Upprustningen tycks inte har gjort möjligheterna till narkotikahandel sämre.

Bagarby och Malmvägen

Malmvägen utgör en del av Bagarby i stadsdelen Tureberg i kommunen Sollentuna. 2020 var mediankomsten i Sollentuna 376 000 kronor medan den i Bagarby var 246 000. I Sollentuna hade 41% av befolkningen mellan 25 och 64 års ålder en eftergymnasial utbildning medan motsvarande siffra i var 23%. Andelen mellan 20 och 64 år gamla som förvärvsarbetade var 82% hela Sollentuna men bara 67% i Bagarby.

I Bagarby anmäls 40 000 brott per 100 000 invånare per år (antalet brott är inte så många, befolkningen betsår ju bara av ett antal tusen invånare). Samma siffra för Sollentuna kommun är 11 000 och hela polisregion 20 000 anmälda brott per 100 000 invånare.

På Malmvägen anmäldes 3 161 brott under 2020 och på Tingsvägen där polis, häkte tingsrätt och pendeltågsstationen ligger anmäldes 5 063 brott. På andra sidan pendeltågsstationen, järnvägen och Tingsvägen ligger Sollentuna centrum vilket förklarar det höga antalet anmälningar på Tingsvägen. Sollentunavägen som ligger på andra sidan av Sollentuna centrum 3 446 anmälningar av brott. Sollentuna centrum utgör en egen stadsdel och ligger inte i Bagarby,

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.