Känd polis dömd för tjänstefel

En känd polis som anmälts en väldigt massa gånger för olika typer av övergrepp och felaktigheter har nu i två fall fällts för tjänstefel. Han har stått åtalad för att ha lämnat falska uppgifter, genomfört en otillåten provokativ åtgärd med en missbrukare som lockbete samt släppt en misstänkt på fri fot.

Nu har han fällts för tjänstefel i två fall plus osant intygande. Han har friats för ett fall av falsk tillvitelse där åtalspunkten ogillas. Det handlar om huruvida det skett en knarköverlåtelse på en tunnelbaneplattform i stadsdelen Bandhagen eller inte. Polisen har sagt att så är fallet, åklagaren menade att det är påhittat.  Tingsrätten menar att åklagaren inte kunnat visa att påståendet är falskt och därför frikänns polismannen.

Tjänstefel

Den dömde polisen har enligt tingsrätten begått tjänstefel bland annat genom att ha frigett en gripen person misstänkt för narkotikabrott och underlåtit att rapportera brottet. Dessutom ska han inte ha fört korrekta protokoll över händelsen i Bandhagen när specialgruppen Disa grep en misstänkt knarklangare.

Polisen ifråga konfronterade och tacklade också en ung person på Folkungagatan i centrala Stockholm ihop med en annan kollega. Den polisinsatsen saknade lagstöd enligt tingsrätten. Det är därmed tjänstefel. Då den aktuelle polisen är en mycket erfaren polis var han enligt tingsrätten också medveten om att han agerade olagligt vid samtliga de tillfällen han åtalats för. Därför skedde brotten med uppsåt.

Brotten som polisen gjort sig skyldig till har ett straffvärde som motsvarar ett kort fängelsestraff. På grund av att han riskerar att förlora sitt arbete som en följd av brotten dömdes han dock till ett villkorligt straff.

Den aktuelle polisen heter Kristofer Samsing och han har jämförts med en genomkorrupte Baltimorepolisen Wayne Jenkins. Det är en orättvis jämförelse. Samsing är inte korrupt men däremot tycks han vara en slarvig och övernitisk polis. Men han är i likhet med Jenkins ledare för en specialgrupp som arbetar på ett sätt som möjliggör och gynnar övergrepp och felaktigheter. Troligtvis leder gruppens arbete också till ökat våld.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!