Adam Cwejman ljuger om brottsligheten

I en ledare i GP skriver Adam Cwejman att brottsligheten i Sverige skenar. Det är en lögn. Faktum är att brottsligheten i Sverige minskar. Det har den gjort sen 1990-talet. Våldsbrottsligheten minskar också. Med undantag och ett troligt undantag. Mord och mordförsök med skjutvapen samt sexualbrott.

Men mord med skjutvapen ökar inte i hela Sverige utan det är framförallt ett Stockholmsproblem. I Göteborg har skjutvapenvåldet dessutom minskat sen 2015 och det är numera på samma nivåer som på 1990-talet. Antalet mord totalt i förhållande till befolkningen storlek är fortfarande lägre än på 1990-talet i hela landet.

Ledarskribenter borde avhålla sig från att ljuga och det gör Cwejman i de flesta andra sammanhang som jag känner till. Men när det kommer till brottsligheten så spårar han regelbundet ur.

I ett europeiskt perspektiv

Brottsligheten skenar alltså inte alls i Sverige. Mordfrekvensen har varit kring 1 mord per 100 000 invånare sen 1700-talet. År 2020 var den 1,2 och 2021 något lägre. År 2020 hade Finland 1,6. Där har den minskat från omkring 4 till omkring 2 under det senaste årtiondet. I Danmark var samma siffra 1,0 år 2020, Belgien 1,7, England och Wales 1,2, Estland 3,2, Frankrike 1,2, Irland, 0,7, Litauen 3,7, Lettland 2,6, Nederländerna 0,6, Norge 0,6, Polen 0,7, Schweiz 0,5, Skottland 1,1 och Tyskland 0,8.

I motsats till vad Cwejman påstår sticker Sverige inte alls ut i en europeisk jämförelse. Men han får det att se ut så genom att välja ut de två länder som har lägst mordfrekvens i hela nord- och västeuropa som jämförelseobjekt. Medvetet ger han en falsk bild av verkligheten.

Han nämner inte heller att Nederländerna som just nu har lägst mordfrekvens i den internationella debatten ibland kallas för narkostat. Droghandelns omsättning motsvarar cirka 4% av BNP i Nederländerna. I Sverige är omsättningen inte ens så mycket som 1 procent. I förhållande till BNP i Sverige är handeln med narkotika försumbar. Kriminella nätverk och gäng har med andra ord en mycket stark position i Nederländerna.

Att det inte sker många mord i gängmiljöerna beror bland annat på just det. De förhandlar, gör affärsuppgörelser, betalar skadestånd och kommer överens om en uppdelning av marknader utan våld. Att Nederländerna har mindre våld än Sverige beror till stor del på att de kriminella gängen är starkare. De har mycket större problem än Sverige. Något som Cwejman antingen är okunnig om eller medvetet förtiger.

Sexualbrott

När det gäller sexualbrotten förtiger Cwejman att huvuddelen det ökade antalet anmälningar i Sverige beror framförallt på lagändringar men också på en ökad anmälningsbenägenhet. Det motsvarar inte en verklig ökning vilket visas av trygghetsundersökningar som exempelvis Nationella Trygghetsundersökningen (NTU). Dessutom väljer han de enda korta period under de senaste 20 åren som antalet som säger sig ha blivit utsatta ökat. Sen 2018 har antalet som säger att de blivit utsatta för sexualbrott minskat. Cwejman fara även när det gäller sexualbrott med osanning.

Förebyggande arbete

Det mesta tyder också på att politiken med hårda straff och fokuset på att bekämpa brott bidragit till det ökade skjutvapenvåldet i Sverige. Där fokus legat på förebyggande åtgärder, dialog och förtroendeskapande åtgärder har våldet minskat. Göteborg är ett typexempel på detta. Men även i Göteborg, precis som i Nederländerna, kan förekomsten av starka kriminella nätverk med maffialiknande strukturer ha spelat en roll för att våldet minskat.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!