Bästa partierna på miljöområdet

Två partier har en mycket bättre miljöpolitik än alla andra enligt den granskning som Supermiljöbloggen gjort. Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men deras politik skiljer sig åt. Miljöpartiet satsar mer på individualism och individuella val medan Vänsterpartiet satsar mer på kollektiva åtgärder. I motsats till Miljöpartiet utesluter Vänsterpartiet också åtgärder som bara klämmer åt vanligt folk. Medelklassens miljöorganisationer, inklusive medelklasskribenternas Supermiljöblogg ger därför Miljöpartiet ett bättre betyg än Vänsterpartiet.

Båda partierna är också positiva till en del åtgärder som är meningslös eller kontraproduktiva men som miljöorganisationer och medelklass gillar av helt obegripliga skäl. För det saknas fakta och bevis som ger stöd för att åtgärderna skulle ha nån som helst positiv effekt.

Miljöpartiet

Supermiljöbloggens kommentar om Miljöpartiets resultat i andra undersökningar visar på det jag påpekar:

Miljöpartiet svarar ja till samtliga 22 förslag i Naturskyddsföreningens valenkät, likaså för WWF:s samtliga 24 förslag avseende miljöpolitik för kommande mandatperiod.

WWF:s enkät innehåller några frivalssvar, bland annat om med hur många procent EU:s utsläppshandel ska minska utsläppen med till år 2030, jämfört med 2005. MP svarar 70 procent och lägger sig därmed i täten tillsammans med V.

Miljöpartiet hamnar också högst upp på miljöprispallen för nuvarande fyraårsperiod i Naturskyddsföreningens kartläggning av senaste mandatperioden. Att S-regeringen, efter MP:s sorti från regeringen, redan fattat flera beslut som varit dåliga för miljön och lagt viktiga utredningar i byrålådan ”ger en tydlig indikation om att MP spelade en viktig roll för den förda miljöpolitiken i regeringssamarbetet”, skriver Naturskyddsföreningen.

MP är det parti som bedöms ha den politik som kommer närmast möjligheten att nå internationella klimatmål, enligt DN:s Forskarkommentaren. Det behövs dock mer resonemang kring hur alla åtgärder ska genomföras, och hur MP tänker skapa social acceptans för klimatomställningen.

Medelklassen gillar medelklasspolitik så som den formuleras av deras egna miljölobbyister och medier.

Vänsterpartiet

Om Vänsterpartiets resultat i andra undersökningar skriver Supermiljöbloggen följande:

Vänsterpartiet svarar ja till 20 av 22 förslag Naturskyddsföreningens valenkät. De kommer också bra ut i WWF:s valenkät, men ligger lite lägre i satsningar i kronor och ören än MP och L vad gäller skydd av värdefull natur och restaurering av naturbetesmarker.

V har under en stor del av mandatperioden drivit en ambitiös miljöpolitik i riksdagen, enligt Naturskyddsföreningens utvärdering. De har genomgående föreslagit den högsta miljöbudgeten och höjda miljöskatter.

Men den senare delen av mandatperioden har partiets miljöprofil försvagats rejält. Till exempel har V föreslagit sänkt skatt på bensin och diesel. Kommentaren från DN:s Forskarkommentaren är att V gör en korrekt bedömning av vad som krävs för att undvika en klimatkris, men saknar numera lösningar för konsumtionens påverkan och åtgärder som snabbt kan få ner utsläppen.

Vänsterpartiet gör inte som medelklassen vill och därför har de fel är slutsatsen både hos lobbyorganisationerna, miljöorganisationerna och borgarmedia.

Efter dessa två partier kommer Centeråartiet och Liberalerna. Sverigedemokraterna är överlägset sämst. De har ingen miljöpolitik och ingen klimatpolitik. Kristdemokraterna och Moderaterna är nästan lika dåliga. Socialdemokraterna är inte heller mycket att hänga i julgranen.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!