Spelcafémorden i Malmö

Den 18 juni 2018 öppnade några män eld med ett automatvapen mot en samling personer utanför ett dataspelscafé vid namn Galaxy Café i närheten av Värnhemstorget i Malmö. Skotten avlossades från en bil, en gammal ombyggd Saab 9-5. Galaxy Café är ett ställe där det spelas online-spel och det motsvarar min ungdoms biljardsalonger och de spelautomathallar som fanns när mina barn var tonåringar.

Den grupp som besköts kallades i Kvällsposten för M-gruppen vilket väl kan uttydas som Mekky-gruppen. De har kopplingar bakåt genom individer som tidigare anses ha tillhört M-falangen och har sitt ursprung i Seved i centrala Malmö. Grupperingen kring Mekky har länge legat i en konflikt med tidigare vänner från Seved och Sofielund. Gänget uppgavs vid mordtillfället vara i konflikt med två andra grupperingar som Kvällsposten kallade A-gruppen (bröderna Ahmed) och G-gruppen (Ghara, kopplingar till det så kallade taximordet och ett mord i Jönköping).

De mördade

De sex män från Mekky-gruppen som sköts ihjäl utanför Galaxy Café var en 27-åring med bakgrund i Lindängen, hans 29-årige bror och en tidigare ostraffad 19-åring.

27-åringen, Nabil Abdallaha, är tidigare dömd för vapenbrott då han ska ha gömt ett vapen åt en ledare för M-falangen, Nermin Karamehmedovic, som sköts ihjäl i Lindängen i februari 2016. Chabil Abdallaha, 29-åringen, är tidigare dömd för narkotikabrott men ska inte ha varit inblandad i grov gängkriminalitet. 19-åringen som ursprungligen ska vara från Holma var ostraffad men har figurerat i utredningar kring flera grova brott och var en av Amir Mekkys bästa vänner. Enligt en del uppgifter så heter 19-åringen Omar Abadi. Om han är släkt med den Elias Abadi som åtalades under 2017 för ett av de grövsta bedrägeribrotten i Sverige är okänt. Dom i bedrägeriärendet föll i april 2018.

De skadade

De skadade var Amir Mekky (21 år gammal), en 29-åring från Lindängen och en 32-åring. 29-åringen var allvarligt skadad medan de andra två är lindrigt skadade. Amir Mekky har figurerat i flera mordutredningar, 29-åringen har varit misstänkt för mordförsök och narkotikabrott. 32-åringen, Chio Hong Mac, var enligt uppgifter i media en av de misstänkta för mordet på Ashkan Moayed Abedi vid Mobilia och har varit misstänkt för narkotikabrott. Har tidigare varit kopplad till M-falangen och har dömts för bedrägerier.

Efter skjutningen kördes bilen till Arlöv där den lämnades. Gärningsmännen försökte också sätta eld på den men det misslyckades.  Bilen ägare visade sig vara en bilmålvakt utan koppling till några eventuella gärningsmän.

Misstänkta

Tre unga män häktades i slutet av 2018 misstänkta för medhjälp till mord. Två av dem släpptes i maj 2019 efter nästan 6 månader i häkte, medan en tredje överfördes till fängelse då han dömts för grovt narkotikabrott som upptäcktes under utredningen av trippelmordet. Ytterligare en person, en 32-årig Göteborgare, häktades misstänkt för medhjälp till mord i oktober 2018, men försattes på fri fot den 16 januari 2019.

En mängd personer från en konkurrerande kriminell gruppering blev så småningom åtalade för inblandning i flera olika mord och mordplaner. Några av de mord de som flera av dem anses ha varit inblandade i är spelcafémorden 2018. Totalt kopplas de 15 personerna åtalade personerna till nio mord, däribland mordet på Karolin Hakim i Malmö (troligen ett mordförsök på Naief Adawi som själv tillhör de åtalade).

Mordplaner

Vidare gällde åtalet ett mordförsök mot Gabriel Hassoun, flera försök att mörda Salam Al-Jawahiri liksom planer och förberedelser på att mörda Ali Diab, Gabriel Hassoun, Salam Al-Jawahiri, Wahib Ali Jama, Frank Al Janabi, Liam Al Janabi, Ahmed Noumeiri, Nabil Gassad och Amir Mekky. De flesta anses tillhöra den kriminella gruppering som brukar kallas Mekky-falangen. Morden är till stor del en del av en konflikt mellan Mekky-grupperingen och den gruppering som åtalats för mordplanerna.

Ingen dömd för något av morden

Ingen dömdes dock för spelcafémorden eller några andra mord. 5 personer dömdes till lite längre straff för bl.a. förberedelse till mord.

Dömda för mordplaner

Darko Anwar som dömdes till fängelse i sju år för bland annat stämpling till synnerligen grov misshandel, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Tabarak Jasem dömdes till fängelse i fyra år och tio månader och Hassan Kansouh till fängelse i fyra år. Danijel Jovcevski och Alexander Ghara Mohammadi dömdes båda till fängelse i tre år. Övriga 7 dömda fick kortare straff från 6 månader upp till två års fängelse. Centralpersonen, Daniél Johansson Petrovski, i den åtalade grupperingen fick fängelse i 1 år och 6 månader för förberedelse till mord. Han är sen tidigare dömd till 5 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Läs mer:
Andra större gängrelaterade mord

Spelcafémorden är ett av de värsta gängrelaterade morden i Sverige. Några andra är Torslandabomben år 2015, dubbelmordet på Vår Krog & Bar i Biskopsgården samma år, bakluckemorden år 2010, rumänmorden i Helsingborg 1985 då tre personer mördades och Stureplansmorden 1994 med 4 döda.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!