Surtemordet – gängrelaterat dubbelmord

Ungefär klockan halv åtta på morgonen den den 26 april 2006 hittades två mördade män i närheten av Fågeldammarna i Surte. Det var två personer som var på väg till jobbet som hittade dem. Båda var skjutna i huvudet på ett sätt som liknade en ren avrättning.

De mördade

De två dödade männen var en 21-åring från Stenungsund vid namn Christian Gidlund och en 39-åring vid namn Fadi Atallah från Bergsjön. Båda var straffade för brott. Den äldre var dömd för narkotikabrott vid flera tillfällen och förekommer också i brottsutredningar gällande grovt rån. Atallah kom från början även han från Stenungsund. Där drev han en tid en affärsrörelse men drog på sig stora skulder och tvingades sälja sin butik.

Enligt polisutredningen hade 39-åringen hade med sig cirka 40 000 kronor till mötet i Surte eftersom han trodde att han skulle kunna lösa tillbaka en bil som han tidigare ägt men som ett kriminellt nätverk lagt beslag på. Han hade en tid före mordet köpt en bil. En vän tog lånet och stod som ägare till bilen. När Atallah senare började slarva med avbetalningarna ska vännen som tillhörde ett kriminellt nätverk ha tagit bilen ifrån honom. Gidlund hade ingen koppling till bilaffären och var troligen bara med som sällskap.

I november 2005 grep dansk polis flera svenskar i samband med ett av de största beslagen av narkotika i Norden. Beslaget skedde i Skagen när narkotikan skulle lastas om från en skåpbil till en båt.121 kilo amfetamin och 194 kilo cannabis  och över 700 000 tabletter av det narkotikaklassade ämnet flunitrazepam. Flunitrazepam används för framställning av rohypnol. Detta narkotikaärende brukar kallas Skagenröran. Fadi Atallah uppgavs i media ha en koppling till narkotikaligan.

De morddömda

Den då 23-årige Assad Bouguerba dömdes till livstidsfängelse för mord och narkotikabrott. Polisen kunde knyta honom till mordet genom bland annat foton där han visade up mordvapnet i sitt hem. Både i tingsrätten och hovrätten. Han dömdes också till att betala skadestånd till offrens anhöriga på 354 920 kronor samt till 21-åringens dödsbo på 33 294 kronor. Efter avtjänat straff ska han dessutom utvisas från Sverige för all framtid.

Bouguerba hade under flera år uppträtt under falsk identitet i Sverige. Han påstod sig vara en 34-årig libysk medborgare som jobbat i diktatorn Khadaffis säkerhetstjänst. Han hade uppgett att han av politiska skält tvinagdes fly från Libyen. Under denna falska identitet dömdes i svenska domstolar. I oktober 2005 dömdes Bouguerba till 6 månaders fängelse för narkotikabrott. Innan dess hade han också vid ett tillfälle dömts till villkorligt straff för vapenbrott. Istället var han alltså en tunisisk medborgare som inte alls hade några flyktingskäl för att få stanna i Sverige.

Efter dubbelmordet i Surte for Assad Bouguerba med sambon till Tyskland för att köpa bil för pengarna han tagit. Nån bil köptes dock inte och de två återvände till Sverige.

En 20-årig svensk medborgare, då bosatt i Lindome, dömdes till fängelse i två år för skyddande av brottsling, häleri, vapenbrott samt brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. 20-åringen var chauffören till mordplatsen och den som skaffade fram en bil Han är tidigare ostraffad.

En då 38-årig israelisk medborgare som var skriven i Sölvesborg dömdes till åtta månaders fängelse för skyddande av brottsling, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott i två fall samt märkesförfalskning.

Original Gangsters

38-åringen som idag är 52 år gammal hade tidigare tillhört det kriminella nätverket Original Gangsters (OG). Han hade tidigare dömts till 10 års fängelse för narkotikabrott. Innan han åkte fast för narkotikabrott hade han deltagit i ett bedrägeri mot Nordbanken (nuvarande Nordea). Banken lurades på 4,7 miljoner.

Den israeliska medborgaren häktades återigen år 2008. Tillsammans med en då 28 årig man misstänktes han för människorov och grovt rån under nyårshelgen 2007-2008. De ska under vapenhot ha fört bort en man i en bil, rånat och misshandlat honom innan mannen efter ett antal timmar till slut dumpades i Göteborg. De var också misstänkta för utpressning i ett annat fall. Det fallet gällde en man som från mars 2007 fram till annandag jul tvingats betala pengar till en av männen utan att någon egentlig skuld förelegat.

Livstidsstraffet

År 2017 och återigen år 2020 ansökte Assad Bouguerba om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Han fick avslag båda gångerna. Framförallt fick han avslag för att han misskött sig i fängelset. Inte bara en gång utan uppemot 50 gånger.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!