Torslandabomben – ett av Sveriges värsta gängdåd

Den 12 juni 2015 exploderade en bil ut vid rondellen invid brandstationen i Torslanda. I bilen fanns fyra personer som samtliga dog. Målet för bombdådet var Edis Alihodzic, en känd gängkriminell från norra Biskopsgården, Friskvädersnätverket. De övriga dödade var en fyraårig flicka, Luna Mandic, dotter till Dejan Mandic som har ett långt brottsregister ock också dödades i explosionen. Dessutom dödades en person till som inte hörde hemma i Sverige. De fyra ska ha varit ute på en fisketur och på väg tillbaka till Göteborg när explosionen inträffade.

Bomben i Torslanda är i konkurrens med Stureplansmorden det värsta gängrelaterade våldsdådet som skett i Sverige.

Måltavlan

Edis Alihodzic deltog 2008 i ett mord på Andreas Oskarsson vid pannhuset på Dimvädersgatan i Biskopsgården. Andreas Oskarsson var medlem i X-team (supportergrupp till Bandidos MC) medan hans mördare hade kopplingar till Red & White Crew (supportergrupp till Hells Angels MC). I hovrätten blev enbart Edis Alihodzic dömd, men i tingsrätten dömdes även annan man för medhjälp till mord. Ytterligare en man var i ett tidigt skede misstänkt men tycks inte ha åtalats.

När Edis Alihodzic dödades ansågs han vara en ledande person till Friskvädersnätverket i Norra Biskopsgården. Han hade redan tidigt ha blivit utsatt för beskjutning under konflikten mellan detta nätverk och Vårvädersligan. Så sent som förra året dömdes han för vapenbrott. För tillfället sitter flertalet av de ledande personerna i Vårvädersligan i fängelse eller är döda och polisen tycks vara av åsikten att de inte har kunnat placera en bomb i bilen som sprängdes.

Bomben

Till en början var det oklart om det var ett attentat eller om personerna i bilen själva transporterat en bomb. Polisen kom dock till slut fram att bomben som sprängde en bil i Torslanda i början av juni placerats på bilen och det den inte transporterades inte i bilens kupé:

– Ja, den var gömd och låg inte inne i kupén. För att få exakt kännedom kommer en eller flera provsprängningar att genomföras under november. Mer än så säger vi inte, svarar Lundqvist.

Polisens analyser har också gett svar på frågan om storleken på ”bomben” och vilken substans den bestod av. Detta är emellertid ingenting man kommenterar.

– Men låt säga att en så här kraftig explosion har vi aldrig haft i Sverige, inte i den här typen av sammanhang, förklarar Robert Karlsson.

Polis och åklagare anser sig övertygade om att fiender till en eller flera av de avlidna männen planterat sprängladdningen i bilen och att den senare aktiverats genom någon typ av fjärrutlösare.

Huvudteorin är att gärningen haft sin grund i gängkriget mellan olika grupper från Södra respektive Norra Biskopsgården.

Vårvädersligan

Polisens teori har i huvudsak varit att de ansvariga för bombdådet stod att finna i Vårvädersligan från Södra Biskopsgården och flera personer har varit anhållna som misstänkta. De flesta va dem har haft en koppling till Vårvädersligan. En av dem utsattes senare, i november 2016, för ett mordförsök i Vasastan. Han mördades i Barcelona i Spanien år 2019. Ingen har åtalats för bombdådet i Torslanda och det ska nu troligen utredas igen av en grupp poliser som ägnar sig åt olösta fall.

Polisen anser att de har löst fallet. De vet vilka som var inblandade men kan inte få fram några bevis:

Utredarnas teori är att uppemot tio personer kan ha haft olika roller i sprängdådet. Under åren har ett antal personer frihetsberövats som misstänkta, men sedan släppts.

– Vi anser oss veta hur det gått till och i princip vilka som varit inblandade, säger Stina Lundqvist.

Hon tillägger:

– Flera av de misstänkta är avlidna.

De har själva mördats inom de konflikter de levt i. Exempelvis mördades en av dem i Barcelona 2019.

– Och vi har en misstänkt som inte bor i Sverige som vi inte kan få tag på, fortsätter Lundqvist.

Utöver de avlidna, och den man som befinner sig utomlands, har de ytterligare ett antal namn på personer som misstänks ha haft olika roller. Stina Lundqvist har svårt att svara på om hon tror att de kan lyckas komma åt alla inblandade.

– Vi anser att det är polisiärt uppklarat, men vi har inte tillräckligt med bevisning för att åtala dem.

Men jag tvivlar faktiskt på det och upplever att de inte följt alla spår. Men kanske har de faktiskt gjort det och vet hur bombdådet gick till utan att kunna bevisa det.

Naserligan

Något som polisen inte har undersökt verkar vara en eventuell koppling till ett tidigare bombdåd mot en bil i Göteborg. Bomben i det fallet verkar ha varit av samma konstruktion som i Torslanda men den exploderade aldrig.  Två män (kallas i boken Svensk Maffia – fortsättningen för Branislav och Zelimir) med kopplingar till Naserligan greps i augusti 2008 som misstänkta för inblandning i det dådet. Det handlade den gången om en bomb med fjärrutlösning via en mobiltelefon och troligen var det också fallet med bomben i Torslanda. På bomben fanns också DNA-spår till en tredje person vid namn Milad. Ingen dömdes dock för det mordet.

Landvetterrånet

En annan eventuell koppling som polisen inte utrett är om bombattentat har någon koppling till Landvetterrånet år 2006 och de uppgörelser och mord som eventuellt följde av detta.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!