Dubbelmordet i Hammarkullen 2006

Ett kriminellt nätverk med koppling till Vietnam kom att bli känt år 2006 i samband med efterspelet till ett knivdåd på Bredfjällsgatan i Hammarkullen i början av december 2005. Orsaken till knivdådet var en konflikt om smuggelsprit som ledde till att en person från nätverket blev svårt knivskuren. Även den som utförde knivskärningen tycks ha tillhört nätverket. Det hela ledde till att nätverkets utpekade ledare, en då 48-årig man (idag 64 år gammal) som i media kallades Gudfadern, bestämde att en annan man som inte hade familj skulle ta på sig dådet. Denne person vägrade.

Mannens vägran ledde i sin tur till att den så kallade Gudfadern beordrade att två män, Du Hoang och Duc Dat Vos, skulle mördas. En bidragande orsak till det var också att det två männen ville starta ett nytt kriminellt nätverk i Göteborg. Den andre mördade mannen var på besök från Tyskland för att hjälpa till med att starta det konkurrerande nätverket.

Mordet

Dödsdomen utfärdades vid ett möte den 9 oktober 2006 på restaurang Murveln som låg inne i i Östra Nordstan i centrala Göteborg. Den 10 oktober mördades de två männen, 32 och 26 år gamla, i en lägenhet på Bredfjällsgatan av två skyttar med automatvapen som avlossade sammanlagt 21 skott. En av skyttarna greps snart, en 31-åring från Bergsjön vid namn Viktor Hao Nguyen, men den andre som hette Nguyen Duc Kuang försvann utomlands.

Efter gripandet av skytten greps ytterligare 8 personer, en av den var den 48-årige så kallade Gudfadern. När polisen gjorde husrannsakan i hans bostad i Göteborg hittades 80 000 kronor i kontanter i en ytterrocksficka. I en låda hittades ett så kallat enkelt skuldebrev på 1,5 miljoner kronor. Sex personer greps väldigt snabbt. 5 av dem i Göteborg och en i Småland.

Morddom

Totalt åtalades nio personer för inblandning i mordet. Viktor Hao Nguyen dömdes  i juli 2007 av Göteborgs tingsrätt till 12 års fängelse för mord medan 48-åringen fick sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Övriga sju frikändes.

Åklagaren överklagade domen till Hovrätten för Västra Sverige. I hovrätten dömdes skytten till livstids fängelse.Den 48-årige mannen fick fängelse i ett år och sex månader. En tredje person dömdes till tre års fängelse och ytterligare en person fick ett och ett halvt år.

Den så kallade gudfadern kom som båtflykting till Norge i slutet av 1970-talet och invandrade kring 1990 till Göteborg.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!