Sveriges största dagstidningskoncerner

Enligt Mediebarometern 2021 hade 48 procent av befolkningen 9–85 år tillgång till en prenumererad morgontidning i hemmet (46 procent 2020). Samtidigt uppgav 8 procent att de hade tillgång till någon av kvällstidningarnas digitala abonnemang (7 procent 2020). Eftersom grupperna delvis överlappar varandra var den totala andelen 50 procent (49 procent 2020). Det var således genomgående ökningar jämfört med både 2019 och 2020, vilket sannolikt kan förklaras av det stegrade nyhetsintresset under coronapandemins båda år.

Det var främst de digitala versionerna som primärt lockade hushållen att teckna nya abonnemang. Andelen med tillgång till digital morgontidning fortsatte i enlighet med de senare årens tendenser att växa. Tillgången ökade från 36 procent 2020 (i sig en uppgång från 31 procent 2019) till 38 procent 2021. Andelen med tillgång till tryckt morgontidning krympte däremot från 29 procent till 28 procent. Det var alltså vanligare med en digital morgontidning än en tryckt under 2021.

Den totala andelen internetanvändare som läst digitala dagstidningar under året minskade något från 55 procent år 2021 till 52 procent år 2022. Andelen som läser digitala dagstidningar dagligen eller veckovis ligger däremot kvar på en stabil nivå jämfört med föregående år. Mer om de digitala dagstidningarna i ett separat inlägg.

Tidningsmarknaden

Marknaden för dagstidningar domineras av Bonnierkoncernen (familjen Bonnier), norska Schibsted ASA, Värmländska NWT-gruppen AB (familjen Ander) och Gota Media AB.

När det gäller dagstidningar utgivna i storstäderna så dominerar Bonniers då 5 av 8 större tidningar ges ut av dem (Expressen, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Sydsvenskan och Skånska Dagbladet). 2 ges ut av Schibsted (Aftonbladet och Svenska Dagbladet och 1 av Stampen Media (Göteborgs-Posten). Det finns också många mindre dagstidningar som ges ut i storstäderna som exempelvis Dagen, Dagens ETC och Tidningen Syre.

Den sammanlagda räckvidden för Bonniers storstadstidningar är 4 688 000 och för Schibsteds är den 4 568 000.

Alla storstadstidningar förutom Skånska Dagbladet har fler digitala läsare än läsare av papperstidningen.

Lokala tidningar

När det gäller lokala tidningar i mindre städer så dominerar också Bonniers. När det gäller de 10 största lokala tidningarna så äger Bonniers 4 stycken (Helsingborgs Dagblad/LP/NST, Nerikes Allehanda, Dalarnas Tidningar och Vestmanlands Läns Tidning). Gota Media äger 2 stycken (Borås Tidning och Barometern/OT), NTM har också två (Östgöta Correspondenten och Upsala Nya Tidning) av de tio största. Slutligen ges en ut av NWT-Gruppen (Nya Wermlandstidningen) och en av VK Media (Västerbottens-Kuriren).

De flesta lokala tidningar har fler läsare av papperstidningen än de har digitala läsare. Ett undantag är Västerbottens-Kuriren.

Också när det gäller antal tidningar och total sammanlagd upplaga så dominerar Bonniers. Bonniers News Local har 34 tidningar med en total upplaga på 444 500. Näst störst upplagemässigt är Gota Media med 11 tidningar. Därefter följer Stampen Media med 9 tidningar, NTM med 17 tidningar, NWT-gruppen med 10 tidningar och VK Media med 2 tidningar.

De totala upplagorna för Bonnierskoncernen eller för Schibstedkoncernen är inte tillgängliga då Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet inte redovisar sina upplagor offentligt.

Strukturförändringar i dagspressen

Några år efter millennieskiftet inleddes en nästan tio år lång omstruktureringsperiod på den svenska dagstidningsmarknaden. I centrum för denna utveckling stod koncernen Stampen med bas i Göteborg och det som senare skulle bli Mittmedia, med bas i Gävle. Under denna tid bytte ett stort antal tidningar ägare och allt större koncerner bildades. Perioden följdes av en tid av relativt lugn på tidningsmarknaden, innan nästa fas i omorganiseringen inleddes med en rad strukturaffärer mellan 2019 och 2022.

Bonniers och Gota Media

Sommaren 2021 offentliggjorde Bonnier News Local och Gota Media, ägt av Stiftelsen Barometern och Tore G. Wärenstams stiftelse, sina planer på ett djupgående samarbete via korsägande.20 Affären godkändes av Konkurrensverket i mars 2022 och därmed genomfördes bolagens planer.

I och med godkännandet blev Gota Media ägare till 20 procent av Bonnier News Local och Bonnier News Local till 30 procent i Gota Media. Den nya konstellationen kontrollerar 55 betalda dagstidningar, varav 13 utgivna av Gota Media och 42 av Bonnier News Local. Tillsammans är de den svenska tidningsmarknadens klart största aktör.

Kort efter att avsiktsförklaringen om ett fördjupat samarbete offentliggjorts presenterade de två samverkande bolagen nyheten om att man tillsammans förvärvat AB Skånska Dagbladets tidningsverksamhet med utgivningen av Skånska Dagbladet i Malmö och Norra Skåne i Hässleholm. De nya ägarnas besked var att de till en början ämnade driva de två tidningarna i ett gemensamt bolag där vardera parten äger 50 procent.

Gota Media tog ansvaret för Norra Skåne och samorganiserade den med koncernens närliggande Kristianstadsbladet till en tidning med två editioner. Bonnier News Local tog i sin tur över huvudansvaret för Skånska Dagbladet då de såg möjligheter till synergier mellan den och framför allt Sydsvenskan i Malmö och Helsingborgs Dagblad.

Vid sidan av dessa större affärer förvärvade Bonnier News Local mot slutet av 2021 även den lokala fådagarstidningen Tranås-Posten och dess gratistidning Boulevard. Dessutom sålde Bonnierkoncernen Laholms Tidning, som under ett par år ingått i det helägda dotterbolaget Lokaltidningen Mediacenter AB:s ägo, till företaget Made in Båstad vilket sedan tidigare givit ut gratistidningen Bjäre Nu i grannkommunen Båstad.

Polaris Media, NWT och Stampen

En annan av årets strukturaffärer tog sin början redan 2019 då det norska börsbolaget Polaris Media AS klev in som delägare av den västsvenska tidningskoncernen Stampen Media, med bland annat Göteborgs-Posten i sin utgivning. Klivet in i Stampen togs genom konsortiet PNV Media tillsammans med svenska NWT Gruppen i Karlstad och VK Media i Umeå. De tidigare majoritetsägarna, familjen Hjörne, behöll dock en minoritetspost. Dessa minoritetsposter förvärvade konsortiet 2021 och erhöll då närmare 100 procent av aktierna.

Genom förändringen äger Polaris Media numera 70 procent av det västsvenska bolaget, medan NWT Media äger 20 procent och VK Media 10 procent. Resterande 0,009 procent ägs av Journalistklubben och Unionenklubben på Stampen Media. Familjen Hjörne avslutade därmed sitt nästan hundraåriga engagemang i Göteborgs-Posten och tidningarna kring den. Överlämningen följer de senare årens tendens där etablerade tidningsägare, som familjerna Hörling i Lidköping, Michelsen i Alingsås och Hamrin i Jönköping, av olika skäl klivit ur tidningsmarknaden.

I och med Polaris Medias köp finns nu alla tre stora norska tidningskoncerner – Amedia, Polaris och Schibsted – på den svenska marknaden som framträdande ägare. Den största av de tre är Schibsted som sedan 1990-talet haft ägarintressen i Sverige via Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Till det kommer att Schibsted äger 29,5% av Polaris Media medan NWT Media AB äger 26,8%. Schibsted och NWT kontrollerar därmed Polaris Media.

Genom sitt direkta ägande och sitt indirekta via Polaris kan nog NWT Media sägas kontrollera Stampen Media.

Amedia samäger sedan 2019 Bonnier News Local tillsammans med Bonnier News, vilka bedriver tidningsverksamhet i södra Sverige och Mellansverige. Koncernen är resultatet av en tidigare sammanslagning mellan före detta Mittmedia, Hall Media och HD-Sydsvenskan. Amedia äger dock bara 20%.

Övrigt

Under 2021 förvärvade också stiftelseägda VK Media 90,1 procent av mediebolaget Tidningar i Norr. Det uppköpta bolaget ger ut Lokaltidningen, Mellanbygden, Nordsverige och Västerbottningen. Tidningar i Norrs ägarförening behåller genom aktieägaravtalet ett inflytande över tidningarnas politiska inriktning på ledarsidorna.

Sedan 2017 har ett större antal tidningar försvunnit. Det har medfört att antalet betalda dagstidningar på den svenska tidningsmarknaden minskat från drygt 160 till något färre än 140. Huvudparten av dessa nedlagda tidningar har varit en- och tvådagarstidningar.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!