Kärnkraftsförespråkarna går Putins ärenden

De som tycker att kärnkraft är lösningen på alla energiproblem går i praktiken Putins ärenden. Genom att fokusera på och satsa på kärnkraft samtidigt som de motarbetar vindkraft och solenergi försenar de energi- och klimatomställningen i Europa med decennier. Några nya kärnkraftverk kan inte stå klara förrän på årtionden. Inriktningen innebär att många länder kommer att fortsätt med olja och gas för att klara elproduktionen. Detta istället för att snabbt bygga ut vindkraft och solenergi som kan ge ny el nästan omedelbart.

Propagandakrig

Detta är precis vad Putins Ryssland vill och de står sannolikt bakom en del av den kärnkraftpropaganda som just nu tycks skölja över oss från högerpartier, högermänniskor och högerextremister. Som Tomas Kåberger i ETC påpekar är vi utsatta för ett ryskt propagandakrig:

Flera tyska företag som jobbar med vind­energi lärde sig om konsekvenserna av cyberattacker efter Putins invasion i Ukraina. Men få ser att Europa också är utsatt för ett skickligt propagandakrig som fokuserar på att förtala den framgångsrika utveckling av förnybar energi som minskar beroendet av ryska bränslen.

[…]

Den svenska energipolitiken sedan olje­krisen för 50 år sedan har varit uthållig. Den har givit oss det system som nu bäst står emot Ryssland av alla system i Europa.

[…]

Förnybar el från kraftvärmeverken, vindkraft och vattenkraftverk har hittills i år levererat el som motsvarar mer än 85 procent av elkonsumtionen. Tillsammans med kvar­varande kärnreaktorer – de som kunnat konkurrera med ny vindkraft och fungerar – är Sverige dessutom det land i Europa som exporterar mest el av alla, trots att landet är litet. Med den exporten har vi räddat Finlands elförsörjning när Ryssland slutade exportera till landet efter Natoansökan.

Att Sverige på detta sätt desarmerat den ­ryska hämnden på Finland ger Ryssland skäl att motarbeta förnybar energi i Sverige – på olika vägar, på alla fronter.

Nästan lika starka skäl har de att ­angripa Tysklands framgångsrika elförsörjning som gjort Tyskland till Europas näst största el­exportör under första halvåret 2022. Även där driver högerkrafterna kampanjer mot förnybar energi och för import av gas från Ryssland, mer koleldning och kärnkraft.

Miljö och klimatfarligt

Så den som förordar kärnkraft agerar för att Ryssland ska kunna behålla sin makt inom och över Europa. De motarbetar också en miljö- och klimatvänlig omställning. De förespråkar ett energislag som kräver smutsig och mycket miljöfarlig gruvbrytning av uran. Dessutom ett system som är behäftat med olösbara avfallsproblem och stora säkerhetsproblem. De människor som förespråkar kärnkraft är därför också motståndare till framtiden. De är motståndare till en hållbar framtid.

Läs mer om energi

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!