Två dömda för brott riktade mot Visättranätverket

I oktober åtalades två personer från Flemingsbergsnätverket för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. De två personerna ansågs ha hyrts in för att mörda en medlem i Visättranätverket. Visättranätverket är en utbrytning ur Flemingsbergsnätverket som sedan 2021 legat i konflikt med de kvarvarande delarna av det tidigare nätverket.

Den som skulle mördas enligt åtalet var en person vid namn Edgar Pettersson som tidigare varit misstänkt för mordet i juli 2021 på en ledare i Flemingsbergsnätverket vid namn Alihan Dzhamaludinov. Edgar Pettersson dömdes till fängelse i 1 och ett halvt år för inblandning i den skjutincident som ledde till att barn blev skadade. Han hör till de ledande i Visättranätverket och är den ende som varit misstänkt för mordet på Alihan Dzhamaludinov. Den 11 mars i år detonerade en bomb i den port i Visättra där Pettersson står skriven.

De som hyrts in för enligt åklagaren mörda Pettersson var Jonas Eriksson och Rickie Zigher. De tillhör inget kriminellt gäng eller nätverk men har tidigare dömts för en lång rad brott, inklusive vålds- och narkotikabrott. I november dömdes i tingsrätten dock inte för förberedelse till mord utan för förberedelse till grov misshandel och grovt vapenbrott. De är hemmahörande i Arboga respektive Kumla. Straffet blev fängelse i 4 år för båda två.

PS. I hovrättsdomen som föll i januari 2023 dömdes Rickie Zigher till 7 års fängelse. Erikssons dom överklagades inte.

Läs mer: