Stor narkotikarättegång som rör Borås

Sex personer har åtalats för att ha sålt kokain i Borås. Samtidigt har 18 köpare åtalats för narkotikabrott. Ett första erbjudande från de sex narkotikaförsäljarna gick ut till cirka 450 kunder via sms: ” Hej gott folk, vi är fullt aktiva hela tiden med Borås finaste snö i toppkvalitet. Hör gärna av er …”

Av säkerhetsskäl kommer rättegången att hållas i Göteborg. Den inleds den 6 december i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal. Alla de sex huvudmisstänkta förnekar brott.

Polisen i Borås har haft spaning mot försäljarna sedan i våras. Bevisen mot de sex åtalade männen består av bland annat kartbilder och foton över narkotikagömmor, fotografier från spaningstillfällen och forensiska (kriminaltekniska) analyser. Genom informationen har polisen kunnat göra tillslag mot personer som bedöms vara ledare för grov brottslighet i ett av Borås så kallade särskilt utsatta områden, Hässleholmen. Det handlar om ledarskiktet inom ett kriminellt nätverk som polisen kallar Hässle 1.

– Vi fortsätter att utveckla våra arbetssätt genom att arbeta mer underrättelsebaserat än tidigare och tydligare mot brottsvinsterna – vi jobbar allt mer med att ta bort den ekonomiska vinningen och möjligheterna till att tvätta pengarna, säger Magnus Reinholdsson i ett pressmeddelande. Han är spaningsledare på utredningssektionen för grova brott, polisområde Älvsborg.

Går på pengarna

De sex personerna, Bestoun Ahmadpour, Mergim Hoti, Bashkim Muzaqi, Behar Muzaqi, Ilir Muzaqi och Omid Qhorban är misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott. Fyra av dem har varit häktade sen i juni i år och de övriga två sen i september.

Två personer, Ali Muzaqi och Thomas Andersson, åtalas dessutom för grova penningtvättbrott. En av dem ska ha agerat bulvan genom att ha stått som registrerad ägare till en lägenhet i centrala Göteborg. Den andre misstänks ha renoverat och köpt in material för att inreda bostaden. Lägenheten i Göteborg som nu värderas till uppemot tre miljoner kronor, kontanter, bilar och smycken kan komma att förverkas, vilket betyder att denna egendom som nu tillhör de åtalade istället tillfaller staten.

– Jag bedömer att det är klart mer sannolikt att värdet utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet, säger Martin Svensson, kammaråklagare.

Han fortsätter:

– Jag kommer att yrka på fleråriga fängelsestraff för samtliga sex huvudmisstänkta, men i varierande längd utifrån bedömd roll och medverkan. Jag ska även yrka på förverkande av kontanter, bilar och större delen av en lägenhet värderad till 2,8 miljoner eftersom jag bedömer det som klart mer sannolikt att värdet utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet. Bevisningen består i huvudsak av spaningsiakttagelser, kameraövervakning och avlyssning, säger kammaråklagare Martin Svensson

18 köpare åtalas för narkotikabrott

Ett stort antal personer med varierade yrken och inkomster i Borås har varit i kontakt med de sex åtalade huvudmännen. 18 av dem, Er#k W*st*rholm, Jon@s Gr@hn, Tobi@s H*l@nd, Kr#stoffer P*rss0n, R@smus Öhm@n, R#ch@rd Hj*lmäng, Am@nd@ Gr!n, Ant0n Sch*rd#n, Tobi@s Öj*rh*d, F*l#x Gust@fsson, Andr*@s Skönv@ll, Ph#l#p Joh@nsson, D*n#se L#lja, Osc@r Gullbr@nds*n, Konst@nt#nos Al*mos, Andr*@s D*sa#, N#kl@s And*rsson och Thomas Andersson har åtalats för narkotikabrott. Om vi hade haft en vettig narkotikalagstiftning hade dessa 18 personer aldrig blivit åtalade.

Andr*@s D*sa# är styrelseledamot i flera företag såväl som ägare av och i ett par företag. Han greps år 2020 för rattfylleri och kokaininnehav. Nu är han alltså åtalad igen för att ha köpt kokain. Han erkände sig skyldig till båda brotten. Enligt domstolen var brottsligheten av den art att påföljden normalt skulle bli fängelse. Men då han var tidigare ostraffad och levde under ordnade förhållanden dömdes han till villkorligt straff och dagsböter à 27 000 kronor. Han ålades också att betala 800 kronor till brottsofferfonden.

– Vårt mål är att minska både tillgången till och efterfrågan av narkotikan i samhället, säger Magnus Reinholdsson, spaningsledare.

Det sista är ett osedvanligt dumt uttalande av en polis i samband med ett åtal. Efterfrågan på narkotika kan inte minskas genom polisiära och rättsliga insatser. Det krävs ekonomiska och sociala insatser.  Inte heller tillgången kan minskas genom polisiära insatser. För det krävs social och ekonomiska insatser även i producentländerna.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!