Advokatbröderna som befanns olämpliga

I mars 2022 uteslöts Neo Barstedt som tidigare hade efternamnet Barsoum ur Advokatsamfundet. Barstedt blev advokat år 2018 och avancerade snabbt till att bli en av Sveriges mest anlitade brottmålsadvokater. Det ledde också till att han år 2021 var en av de advokater som fick största ekonomisk ersättning av staten. Samtidigt varnades han av advokatsamfundet två gånger under 2021. När han återigen anmäldes i början av 2022 så blev det för mycket. Han uteslöts.

Neo Barsoum Barstedt

Advokatsamfundets disciplinnämnd fällde Neo Barstedt på 8 punkter. Bland annat för att han allvarligt brutit mot god advokatsed i flera fall. Flera domstolar hade klagat på Barstedt då de upptäckt felaktigheter i hans räkningar. Bland annat anklagades han för att ta för mycket betalt. Disciplinnämnden höll med om dessa anklagelser.

Vidare anmäldes han av poliser och dom stolar för att vid flera tillfällen inte haft tid att vara med på polisförhör och då skickat ersättare. De ansåg att Barstedts klienter inte fick den hjälp som de har rätt till av en offentlig försvarare. Detta höll disciplinnämnden med om. Dessutom anklagades han för två fall av inkompetens i samband med olika tvistemål. Advokatsamfundets disciplinnämnd menade att han även där brutit mot god advokatsed.

Uteslutning

Följden blev att han uteslöts:

Neo Barsoum Barstedt har varit advokat i mindre än fyra år. Han har redan tidigare fått allvarliga påföljder i disciplinnämnden – bland annat varning med straffavgift, två gånger – för brott mot god advokatsed, delvis för motsvarande förseelser som nu är aktuella.

Sammantaget finner nämnden att de brott mot god advokatsed som Neo Barsoum Barstedt nu gjort sig skyldig till, innebär att han på ett allvarligt sätt har åsidosatt sina plikter som advokat. Neo Barsoum Barstedt har inte bedrivit sin advokatverksamhet på ett sätt som främjar det goda rättssamhället utan hans verksamhet har i stället kommit att allvarligt äventyra advokatens kärnvärden.

Efter uteslutningen lämnade Neo Barstedt över flera uppdrag till brodern Gabriel Barsoum. Han har dessutom skickat flera räkningar. En av dem underkändes direkt underkändes direkt av Södertälje tingsrätt då Barstedt försökte ta betalt för att ha varit med på ett polisförhör som inte ägt rum.

Gabriel Barsoum

Nu, nästan ett år senare, har också brodern Gabriel Barsoum uteslutits ur advokatsamfundet. Han var precis som brodern en av de advokater som fick mest i ersättning från staten. I hans fall både under 2021 och 2022. Vid uteslutningen hade Gabriel Barsoum bara varit advokat i tre år.

Även har har uteslutits för att han saltat sina räkningar och tagit mer betalt än han haft rätt till. Han har enligt en granskning som Aftonbladet genomfört krävt ersättning för fler häktesbesök än han, enligt häktets loggar, gjort. Granskningen avslöjade också att advokaten tagit betalt för samma res- och väntetid flera gånger om. Dessutom ska han vid en mängd tillfällen krävt en för hög ersättning för sin res- och väntetid (tidspillan). Det hela ledde till att han polisanmäldes och utreddes för misstänkt bedrägeri.

Uteslutning

Det ledde också till en utredning i Advokatsamfundets disciplinnämnd. De konstaterade att han brustit i sina plikter som advokat bland annat utifrån hur hans kostnadsräkningar varit utformade. Vidare ansåg de att Barsoum brustit som advokat bland annat genom dubbelbokningar, substitution i strid mot gällande regler och att han dröjt med att besvara skrivelser från både domstolar och Advokatsamfundet. Disciplinnämnden menade sammanfattningsvis att Gabriel Barsoum inte levde upp till det särskilda ansvar som advokater har:

– Disciplinnämndens beslut om uteslutning visar att en advokat måste utöva sin verksamhet på ett sätt som främjar det goda rättssamhället och så att förtroendet för advokatkåren upprätthålls. Den uteslutna advokaten har vid sexton tillfällen på olika sätt brutit mot god advokatsed bland annat genom att inte upprätta kostnadsräkningar med tillräcklig omsorg och noggrannhet. Ärendet visar att han sammantaget inte har levt upp till det särskilda ansvar som krävs av en advokat varför disciplinnämnd funnit att omständigheterna är synnerligen försvårande, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Den som inte är advokat utan bara jurist får inte lov att arbeta som offentlig försvarare med mera.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!