Utredare – polisen bör överväga att säga upp Mats Löfving

Resultatet av den utredning som granskat hur Polismyndigheten agerade efter en rad anklagelser mot polischefen Mats Löfving har presenterats av utredaren Runar Viksten. Han kommer fram till att Löfving varit jävig när det gäller fyra beslut som berör Linda Staaf. Däremot har han ingen kritik mot Linda Staaf.

Jävssituationer

I februari 2015 fick Linda Staaf anställning som underrättelsechef vid NOA. Hon uppfyllde enligt Vikstens utredning kraven för att tillträda som underrättelsechef vid NOA. I det fallet kritiseras inte Löfving för jäv då det inte är säkert att han och Staaf hade en relation vid det tillfället.

I september 2016 höjde fick Staaf en löneökning enligt beslut av Löfving. Vad gäller Staafs löneförhöjning anser Viksten att den var rätt i sak. Beslutet borde dock inte ha fattats av Löfving eftersom han var jävig.

Löfving fattade också ett beslut i juni 2018 om att Linda Staaf kunde ha en bisyssla. I detta fall handlade det om att hon ville skriva böcker. Viksten menar att Löfving var jävig när han fattade beslutet.

I augusti 2018 beslutade Mats Löfving också om en förlängning av Linda Staafs jobb som underrättelsechef. Han borde enligt Viksten inte varit den som fattade detta beslut då han var jävig på grund av deras förhållande.

Staaf tilldelats ett tjänstevapen på beslut av Löfving sommaren 2020. Enligt Viksten hade hon behörighet att bär tjänstevapen vilket verkar vara en mycket underlig slutsats. Frågan har tidigare utretts två gånger och båda gångerna kom de fram till att Linda Staaf inte var behörig att bära polisens tjänstevapen. Viksten menar dock att beslutet inte skulle ha tagits av Löfving då han var jävig.

Polisanmälningar

När det gäller polisanmälningarna mot Löfving så menar utredaren Viksten att inga fel begåtts:

Vidare tar Viksten upp polisanmälningarna mot Löfving.

– Den har sin upprinnelse i att två poliser pratar med varandra under en lunch. Den ena har hört av Linda att Mats har varit elak och slagit henne. Den andra tycker då att det ska anmälas. Den ursprungliga uppgiftslämnaren säger att denne nog missuppfattat. Det här leder till att åklagaren inte inleder förundersökning.

Vilket Viksten menar att han inte har några anmärkningar på och lyfter att det inte funnits något krav på vidare utredning.

Viksten har samma inställning till frågan om polisanmälningarna gällande bland annat tjänstefel och kvinnofridskränkning.

– Man ska komma ihåg att Löfving förnekade relation till Staaf. Staaf i sin tur ville inte göra någon sak av detta. I det läget anser jag att det inte var mycket mer att göra än att avskriva vidare handling.

Utredaren har inte tagit ställning till om nåt av de beslut som fattades av Löfving när han befann sig i ett jävsförhållande rör sig om tjänstefel eller inte. Detta utreds dock av polis för närvarande. Sammantaget menar Viksten att Mats Löfving kan ifrågasättas som polischef:

På grund av det anförda kommer jag fram till uppfattningen att de brister som, i enlighet med vad jag nu redovisat, kan läggas Mats Löfving till last är av så allvarligt slag att det måste sättas i fråga om han är lämpad för ledarskapsuppgifter inom Polismyndigheten. Jag anser därför att rikspolischefen har att överväga åtgärder för att skilja Mats Löfving från hans anställning eller åtminstone att skilja honom från hans befattning som chef.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!