Förryskning: Folkmord i Ukraina-Belarus!

Stormakten Rysslands aggressionskrig mot sitt lilla grannland Ukraina har varat ett år av sönderbombade städer, döda och sårade civila, massflykt av kvinnor och barn, brutala övergrepp och lokala massakrer. Putin har inte dolt sitt långsiktiga mål: att återupprätta det tsarist-stalinist-sovjetiska storryska imperiet, genom att återta kontrollen över ”det ryska närområdet”.

Men under tiden har han växlat fram och tillbaka mellan olika förklaringar av sitt anfallskrig: Försvar mot väst, USA, EU och NATO. Strid för att slippa ett fientligt grannland nära Rysslands hjärta. Civilisationskrig mellan det konservativa, illiberala, auktoritära, ortodoxkristna, ”högre” andliga, ryska euroasiatiska, och det dekadenta, liberala, materialistiska, syndiga, västerländska.

Vidare hjälp till ”diskriminerade” ryssar och rysktalande ukrainare. Stöd till proryska krafter i Donbas i sydost. Återtagande av den ”historiskt ryska” Krimhalvön i Svarta havet. Kamp mot nazister som infiltrerat Ukraina. Befria och hjälpa Ukraina från samma fascism som Ryssland bekämpade i det stora fosterländska kriget då det ryska folket under stort lidande besegrade Hitlertyskland.

Rysk expansion

Putin-Ryssland har redan kontroll över Belarus (Vitryssland), minoritetsområdena Sydossetien och Abchazien i Georgien (i Kaukasien), och den ryska utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien (som ligger mellan Ukraina och det ”språknära” Rumänien.

I Moldavien anklagades nyligen proryska krafter för att planera en statskupp mot demokratin, och för en allians med Ryssland. Liknande aktiviteter misstänks i de andra angränsande ”randländerna” som Putin anser utgöra Rysslands traditionella intressesfär (som ”stan-länderna” i Centralasien).

Men Ryssland har mer omvälvande planer för just Ukraina och Belarus, som liksom Ryssland är etniskt-språkligt slaviska och ortodoxt kristna länder. Alla tre länder har samma historiska ursprung; Kievriket med centrum i Ukrainas nuvarande huvudstad Kiev. De har samma spannmålsslätter, samma medeltida ockupation av mongolerna, samma auktoritära historia som delar av Ryssland och Sovjetunionen. Och de flesta kan tala ryska.

Ett enda storryskt folk

Därför är de alla tre egentligen samma enda ryska folk, anser Putin: Storryssland (Ryssland), Lillryssland (Ukraina), och Vitryssland (Belarus). En gång betecknade Tsar-Ryssland sina ockuperade kinesiska områden för Gulryssland. Och om inte ukrainarna fattar att de egentligen är ryssar, så ska de tvingas att bli ryssar.

Det är den egentliga grundorsaken till Ukrainakriget. Den ukrainska nationalismen ses som fascistisk (trots judisk president) västmanipulerad och högerextrem, kommen till makten genom kupper och västliga konspirationer. Ukraina är också den viktigaste delen i det nygamla Stor-Ryssland, där bland annat mycket livsmedel odlas. Därför ska Ukraina ”avnazifieras” och ”avmilitariseras”. Bli en del av ett nytt mäktigt och återfött storryskt imperium.

Ukrainsk självständighet ser putinisterna som en fascistisk och västmanipulerad idé, via så kallade färgrevolutioner med västligt idéstöd och västfinansiering. Samma på trettiotalet då Stalins politik och åtgärder medvetet skapade en svältkatastrof som dödade miljoner för att knäcka de ukrainska bönderna och nationalisterna. 2022 betecknade EU-parlamentet detta som ett folkmord – Holodomor. Det var ett fysiskt folkmord (min kommentar).

2014 annekterade Ryssland ukrainska Krim. 2022 annekterade Putin fyra regioner i sydöst; Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson. En fjärdedel av Ukraina. Där bvter man till ryska skyltar, ryska läroböcker, ryska geografi- och historieböcker, proryska lärare, samarbetsmän på universiteten.

Böcker på ukrainska rensas ut från biblioteken, ryska monument ersätter ukrainska, barn kidnappas till Ryssland för att de ska bli ryssar. Potentiella motståndspersoner rensas ut från politik, kultur och vetenskap. Ukrainska språket och allt ukrainskt ska förintas. Spridda skyltar förkunnar ”Ryssland är framtiden” och ”Vi är ett folk”.

Läckta soldatmanualer

I påstått läckta manualer för ryska soldater skriver man också att ”Förr eller senare kommer ukrainarna att bli ryssar igen, för det har de alltid varit.” Men nu är de grymma och har sekelgamla fiendetänk om ryssarna. Gud är med Ryssland och Satan med Ukraina. Men ”Den speciella militära operationen kommer att avslutas, och de nuvarande ukrainska militärerna kommer återigen att stå axel vid axel med de ryska soldaterna för att motstå västvärlden, som har provocerat detta krig där bröder mördar bröder.”

Talesmän för Putin har öppet sagt att man ska förryska Ukraina. Nu visar även nyläckta dokument att Ryssland har samma planer i Belarus – liksom Ukraina ska det förryskas och bli en del av det stora Ryssland. Steg för steg ska den belarusiska identiteten förintas. Redan 2030 ska belarusierna ha förlorat sin nationalkänsla och ha förvandlats till äkta ryssar!

Det ska ske genom kontroll av belarusiska medier, förtryck av Belarus språk och kultur, samt ge den politiska, ekonomiska, kulturella, och militära makten till en prorysk förrädar-överklass. Putin ska ha liknande planer för Ukraina, Moldavien samt Estland, Lettland och Litauen (tre NATO-länder!). Vid invasionen av Ukraina var planen att snabbt tillsätta en prorysk quisling-regering av Moskvavänliga ukrainska landsförrädare.

Rysk imperialism

Självklart är såväl kriget, som Rysslands imperialistiska planer på en slags nykolonisering eller ”åter-satellitisering” av Östeuropa, Kaukasien och troligen gamla ryska Centralasien (fem ”stan”-länder) moraliskt förkastliga, humanistiskt oacceptabla, ett brott mot FN-stadgan, och en kränkning av mänskliga, kvinnliga och individuella rättigheter.

Men, det är alltså värre än så. Putin vill inte bara ockupera utan också förryska och därmed förinta de ukrainska och belarusiska staterna, samt kulturellt utplåna dessa två mindre grannländer. Man skulle dramatiskt-poetiskt kunna säga att såväl Ukrainas som Belarus ”kropp” (staterna), som ”själ” (identiteten) ska raderas från historien.

Det hela påminner Japans planer under andra världskriget. De byggde brutalt ett imperium i Östasien. Men närliggande Korea försökte de även att ”japanisera”, alltså göra om till en del av Japan, och koreanerna till en del av det japanska folket. Det lyckades tack och lov inte.

Utplånas från kartan

Ändå har Putin samma planer med Ukraina och Belarus. Dessa två nationer ska utplånas från kartan och minnet. Förryskas och förlora sina rötter. Precis som man gjort och gör med många indianbarn i Amerika. De ska förvandlas från folk och nationer till bönder, medborgare, mestiser (”omskolad europeiserad indian”).

Det handlar inte om ett fysiskt folkmord då man försöker mörda såväl ett helt folk som dess individer. Det handlar om ett psykologiskt kollektivt kulturellt folkmord. Individerna överlever, men inte folket.

En tragisk händelse för ett supersocialt djur som människan. Man förlorar sin grupp, men kanske inte känner sig hemma i en annan grupp. Lite grann som att göra en klassresa och kanske bli dubbelt hemlös.

Men detta med att vara ett folk eller nation är väl egentligen bara påhitt? Sociala konstruktioner? Föreställda gemenskaper? Kulturella fantasier? Nåt som bara sitter i hjärnan? En gruppidentitet vi kan byta, och ha flera av? Se hur ungdomar byter subkulturella identiteter, det visar väl att gruppsamhörighet inte är så viktigt? Är inte släkt och klass viktigare?

Likhet enar

Det ligger något i alla dessa invändningar som förringar gruppkänslan. Men vi har psykologiskt och biologiskt präglats av socialitet av såväl våra gener som våra förfäder. Redan när vi var däggdjur, primater och förmänniskor var vi sociala. Det evolutionära trycket garanterade att de som jagade och skyddade sig tillsammans överlevde längre och spred sina gener för gruppsamarbete. Ensamma och deras gener dog.

Först i historien kom ömsesidighet och hjälpsamhet för släktingar, sedan grannar och vänner – de vi såg varje dag. Sedan klaner, ätter, etnier, folk, nationer. Men då var vi tvungna att markera oss som lika på något sätt så vi kände igen varandra.

Som likartade ”vi-skapande rituella tatueringar, traditioner, kläder, språk, geografi, historia, religion, etnicitet, kultur. Men det är varje folkgrupp själv som ska besluta om de är ett folk eller inte. Det kan inte andra besluta för dem (som Putin försöker). Nationernas frihet att måste vara deras eget verk.

Hans Norebrink

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!