Vad säger den svenska fredsrörelsen om kriget i Ukraina?

Den största svenska fredsorganisationen är Svenska Freds (Svenska Freds och Skiljedomsföreningen). Deras inställning vad det gäller Ukraina uttrycks av deras ordförande Kerstin Bergeå på detta sätt i ETC:

– Vi har valt att fokusera på Natofrågan. Där har vi stigit fram ordentligt. Så ja, vi har samtidigt valt att inte driva frågan om vapenexport. Där sa vi nej i början, för att Sverige skulle kunna ta en annan roll i konflikten, som medlare till exempel. Det var ett beslut mot bakgrund av att militärt stöd skulle komma från många länder.

– Vi väljer att ta en annan roll, det finns andra frågor som är mer konstruktiva för oss. Som att Sverige borde avbryta importen av rysk gas. Våra kritiska perspektiv vill vi lyfta. Vi hade önskat att Sverige skulle agerat annorlunda. Men vi accepterar att läget är som det är nu, även om det satts en ny praxis, Sverige har inte på väldigt länge använt vapenexport som ett utrikespolitiskt verktyg.

Svensk vapenexport

I praktiken har alltså Svenska Freds accepterat svensk vapenexport till Ukraina såväl som att Sverige skänker vapen till Ukraina. Deras inställning är rimlig och en inställning jag kan ha förståelse för. En person som också uttryckt denna uppfattning är Eva Nikell från Socialistisk Politik som i tidningen Internationalen bland annat skrev följande:

Men, jag har ändrat uppfattning om det berättigade i att skicka vapen till Ukraina. Inför Putins kriminella bombningar, inför tanken på en total ödeläggelse av Ukraina, är den enda rimliga uppmaningen att skicka alla vapen som tänkas kan så att Ukraina kan försvara sig.

Kommer vapenleveranser till Ukraina att lösa frågan? Eller kommer mer vapen till Ukraina att få Putin att till slut, i desperation, utlösa kärnvapen? Det vet ingen – men min moraliska övertygelse idag är att alla de ukrainare som vill slåss med vapen i hand för att köra ut Putinregimen ur sitt land måste få möjlighet att göra det. Vem är jag att sätta mig på bakhasorna och hävda att det finns andra, och mer strategiskt effektiva, sätt att hantera situationen? Eftersom jag inte kan hänvisa till några sådana blir det bara hyckleri.

Men, och det är ett viktigt men, vapen löser ändå inte några problem i det långa loppet. Det innebär att vi parallellt med att stödja rätten för Ukraina att försvara sig med vapen i hand måste öka engagemanget i det breda folkliga stöd för humanitärt stöd till Ukraina som redan är på gång på många håll i Sverige.

Krig och fred

Precis om Svenska Freds och Eva Nikell är jag mot krig i allmänhet, men jag anser i motsats till dem att krig ibland är nödvändigt. Att vapen måste kunna användas ibland. Jag är för att alla folk har rätt att försvara sig mot ockupationer och militära anfall. Palestinierna har rätt att försvara sig mot Israels ockupation trots att högerextrema Hamas är en av de starkare palestinska grupperna. På samma sätt har Ukraina rätt att försvara sig mot Rysslands angrepp trots att det finns fascistiska rörelser i landet.

Men det finns också de som vill stoppa all vapenexport och vapenhjälp till Ukraina. Detta är en katastrofal inställning och bryter mot den självklara rätten till självförsvar som alla länder och folk har. Den som förnekar Ukraina vapen går helt enkelt angriparens ärenden. Den som säger att vi inte ska ge Ukraina den rätten för att det finns politiska motståndare, fascister, i landet spelar angriparen, imperialistmakten Ryssland i händerna.

Deras inställning skulle översatt till Israel och Palestina-konflikten innebär att palestinierna måste förnekas vapen för att försvara sig. Deras inställning skulle översatt till Vietnamkriget innebär att en seger för USA och deras marionettregim i söder hade garanterats. Det var också till stor del bristen på vapen på den republikanska sidan som gjorde att fascisterna vann det spanska inbördeskriget. Inställningen skulle också innebära att de som i likhet med farfar och hans bror smugglade vapen till norska motståndsrörelsen i Norge under andra världskriget gjorde fel. En sådan inställning är som jag ser det helt orimlig. Jag har ingen förståelse för den inställningen.

Fred nu

Inom fredsrörelsen för det finns också andra organisationer såsom Svenska Fredskommittén. De anser att fred omedelbart är ett måste. De agerar på så vis som direkta ombud för ryska intressen, de är vad man skulle kunna kalla Putin-medlöpare. De tar naturligtvis avstånd från den ryska invasionen. Men det hjälper inte när de samtidigt agerar på ett sätt som innebär att de i praktiken är för rysk ockupation och rysk seger i kriget. De sprider dessutom också statlig rysk propaganda. Något jag har skrivit om tidigare och det har också ETC skrivit om tidigare. De skriver exempelvis om organisationer mot NATO som fungerar som propagandakanaler för Putin-regimen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!