Vänsterns olika positioner i Ukrainafrågan

Den svenska vänstern i bred bemärkelse har tagit helt olika positioner och ställningstaganden i Ukrainafrågan. En del av vänstern som jag inte längre kallar vänster har tagit ställning för Ryssland, en annan del har fördömt Ryssland men motsätter sig vapenleveranser och en tredje grupp har tagit ställning för Ukraina.

Putin-kramare eller putinister

Den första linjen innebär att de helt och hållet sluter upp bakom Ryssland. De menar att Ryssland försvarar sig mot ett angrepp från USA-imperialismen. USA utnyttjar i detta fall ett ombud, Ukraina, för att bedriva kriget. De förnekar helt att Ukrainas folk kan ha en kollektiv vilja och att Ukrainas regering och armé saknar förmåga att agera självständigt.

Personer och organisationer med denna uppfattning verkar tendera att se världen i svart och vitt. De som är mot USA har alltid rätt och de som har en annan uppfattning har alltid fel. Dessa organisationer och personer sprider ryska statspropaganda och falska nyheter från ryska internettroll. De anser ofta att nazister och oligarker styr Ukraina på USA:s uppdrag. Osv. Det är för dem en inomimperialistisk konflikt där den goda sidan är Ryssland.

Idag har de intagit en ståndpunkt kring kriget i Ukraina som enligt en del bedömare är fascistisk. Jag delar inte denna uppfattning men anser dock att det inte handlar om en åsikt som kan inrymmas under beteckningen vänster eller socialistisk. Det är enkelspårigt, felaktigt och icke-socialistiskt. Den är reaktionär och gynnat ett tänkande där vanligt folk och småländer förnekas alla möjligheter till att ha egna möjligheter att agera och att driva en egen politik. Alla förvandlas till agenter för olika stormaktsintressen. Det är en odemokratisk uppfattning. De som är anhängare av denna linje kallar jag Putinister, Putinkramare eller Putin-propgandister.

Fred Nu

Den andra linjen fördömer Rysslands anfall men vill inte skicka vapen till Ukraina. De stöder inte Putin-regimen men förnekar Ukraina rätten till självförsvar. Det är en position som innebär att angriparen Ryssland kommer att vinna kriget.

En del anhängare av denna linje förnekar att Ukrainas folk och Ukraina kan ha en egen agenda och anser att det är USA som ligger bakom kriget och som för krig per ombud i form av Ukraina. Många av dem hävdar att det handlar om en inom-imperialistisk konflikt. De flesta som har denna åsikt överdriver extremhögerns inflytande i Ukraina och förnekar mycket av det som skett i Ukraina sen 2014.

Detta är en vanlig inställning i olika fredsorganisationer och bland pacifister. Det är ur min synvinkel inte bara en felaktig politisk linje utan också intellektuellt ohederlig och i längden ohållbar.  Personer och organisationer med denna uppfattning verkar glömma verkligheten och skjuta ifrån sig fakta. De intalar sig själv att de är för Ukrainas rätt till självförsvar men emot Rysslands invasion. Att deras ställningstagande leder till Rysslands seger i kriget vill de inte se utan de har försett sig själva med skygglappar. Jag kallar anhängare av denna linje för Putinmedlöpare.

Den solidariska och anti-imperialistiska vänstern

Den tredje linjen fokuserar på verkliga fakta i målet. Ukraina har blivit angripet av en imperialistisk stormakt och försvarar sig mot detta angrepp. De har därför rätt att försvara sig. Det som krävs för att försvara sig är att de har tillräckligt med vapen. I solidaritetens namn kräver det att vänstern därför är för leveranser av vapen. Detta oavsett vad det försvarande landet har för regering och politisk inriktning. Det är också en vänster som erkänner att det ukrainska folket och dess regering kan agera och agerar utifrån egen vilja och eget intresse.

En sådan vänster stödde exempelvis vietnamesernas frihetskrig mot imperialistmakten USA, stöder palestiniernas kamp mot Israels ockupation och Iraks försvar mot USA år 2003 osv. Detta kallar jag den solidariska och antiimperialistiska vänstern.

Detta är en uppfattning som tillerkänner alla människor, folk, nationer och länder rätten att agera i sitt eget intresse. Det är en demokratisk uppfattning som inte accepterar att stormakter kan diktera villkoren för alla länder i världen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!